Schietincident in tram op 24 Oktoberplein-Zuid Utrecht, terreurdreigingsniveau opgeschaald

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

18 maart 2019 

Afzetting van het gebied na het schietincident

In een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft vanmorgen omstreeks 10:45 een schietincident plaatsgevonden. Voor zover nu bekend zijn daarbij minstens drie doden en vijf gewonden gevallen (eerdere berichten hadden het over negen gewonden). Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, meldde vanmiddag in een korte persverklaring dat er op nog meer plekken zou zijn geschoten, maar dit lijkt niet te kloppen. De politie en de NCTV zeggen serieus rekening te houden met een terroristische aanslag.

De schutter zou na zijn daad in een gestolen rode Renault Clio zijn gevlucht. Deze auto werd later aangetroffen in de Tichelaarslaan, die is afgezet. In de hele provincie Utrecht werd het terreurdreigingsniveau tijdelijk opgeschaald naar 5, de hoogste schaal. Het is voor het eerst dat dit in Nederland gebeurt. Vanavond kwam het bericht dat de vermoedelijke schutter inmiddels is aangehouden. Hierna werd het dreigingsniveau voor de provincie weer teruggebracht naar 4. Eerder vandaag heeft de politie al een man aangehouden in Nieuwegein op verdenking van betrokkenheid. Het zou gaan om de broer van de hoofdverdachte.

Het centrum van Utrecht is vanmiddag verlaten geweest. In het UMC Utrecht is het calamiteitenhospitaal opengesteld. In de stad zijn verder allerlei extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Er reden enige tijd geen trams en bussen meer. De Universiteit Utrecht werd gesloten en ook de meeste basisscholen en kinderdagverblijven bleven dicht. Iedereen in Utrecht werd tot de avond aangeraden om binnen te blijven, inmiddels is dat advies weer ingetrokken. Ook elders in Nederland zijn vandaag extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Kort na het schietincident heeft bij een flat aan de Utrechtse Trumanlaan een inval in een woning plaatsgevonden, die mogelijk verband houdt met het schietincident. Bij de inval zijn ook medewerkers van het antiterreurteam betrokken. De Trumanlaan is afgezet.

Over het motief van de hoofdverdachte, de 37-jarige Gökmen Tanış, is nog weinig duidelijk. Enkele getuigen zeggen dat zij hem "Allahoe Akbar" hoorden roepen. Volgens sommige berichten betreft het echter een wraakactie in de relationele sfeer, Tanış zou het gemunt hebben gehad op zijn ex-vrouw.

Van twee van de drie slachtoffers is inmiddels de identiteit bekend. Het gaat om een 19-jarige vrouw die werkte bij een snackbar in Vianen en een man die voetbaltrainer was bij DESTO. Hij was vader van drie kinderen.

Alle politieke partijen hebben hun campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag inmiddels opgeschort. Ook het verkiezingsdebat dat voor vanavond in EenVandaag gepland stond, gaat niet door. Morgen wordt bij overheidsgebouwen de vlag halfstok gehangen.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?