Naar inhoud springen

Laura Dekker wil als jongste ooit solo de wereld rond zeilen

Uit Wikinieuws
Michael Perham
De zeventienjarige Mike Perham rondt over enkele dagen zijn solozeiltocht rond de wereld af als jongste ooit.

25 augustus 2009 

De dertienjarige Laura Dekker zet alles op alles om een tweejarige solozeiltocht rond de wereld te maken in haar Hurley 800 genaamd Guppy, maar er worden haar verscheidene obstakels in de weg gelegd.

Laura woont op een boot in de gemeente Wijk bij Duurstede, en heeft behalve de Nederlandse nationaliteit ook de Duitse en Nieuwzeelandse nationaliteit. Dit komt doordat ze op een schip in de buurt van Nieuw-Zeeland is geboren, haar vader de Nederlandse nationaliteit heeft en haar moeder de Duitse.

Vanwege haar Nieuwzeelandse nationaliteit heeft Laura een verzoek ingediend bij de afdeling burgerzaken van Wijk bij Duurstede om zich te laten uitschrijven. Ze heeft aangegeven zich 'per heden' in Nieuw-Zeeland te vestigen, zo maakte haar advocaat Peter de Lange gisteravond bekend in Nova. De gemeente heeft de aangifte nog in behandeling, in afwachting van de uitspraak van de kinderrechter.

Nadat Bureau Jeugdzorg de plannen van het meisje had aangekaart stelde de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek in. Er werd besloten om de zaak bij de kinderrechter aan te spannen, omdat de Kinderbescherming het niet verantwoord vindt dat een dertienjarige in haar eentje de wereld rond zeilt. De kinderrechter in Utrecht moet nu oordelen of de ouders van de tiener worden beperkt in hun gezag over Laura. Haar ouders steunen haar plan om een wereldreis te maken. De uitspraak wordt komende vrijdag verwacht.

Daarnaast benadrukte de staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt dat voor Laura een wettelijke leerplicht geldt, en dat afstandsonderwijs op haar boot geen optie is. Normaliter mogen ouders tijdens een wereldreis zelf hun kinderen les geven, en de Wereldschool helpt daarbij. Dit instituut zal Laura ook helpen, maar is niet toegestaan dat ze zichzelf les geeft omdat ze nog onder de leerplicht valt.

Laura Dekker wil het wereldrecord voor jongste solozeiler verbreken. Ze is niet de eerste jonge zeiler. Zo stak de Brit Mike Perham op zijn veertiende in zijn eentje al de Atlantische Oceaan over, en vorig jaar november is hij als zeventien jarige ook aan een zeiltocht als die van Laura begonnen. Over enkele dagen komt hij thuis, en is hij de jongste solozeiler die rond de wereld is gevaren.

In het nieuws

[bewerken]


Zie ook

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]