Naar inhoud springen

Laura Dekker door rechter onder toezicht jeugdzorg geplaatst

Uit Wikinieuws
Michael Perham
De zeventienjarige Mike Perham heeft gisteren zijn solo zeilreis rond de wereld afgerond en een wereldrecord behaald.

28 augustus 2009 

De kinderrechter in Utrecht heeft vandaag besloten de dertienjarige Laura Dekker niet toe te staan solo de wereld rond te zeilen. Volgens de rechter zou de reis de ontwikkeling van het meisje kunnen schaden, en er worden vraagtekens gezet bij haar vermogen om met extreme omstandigheden om te gaan. Een zeiltocht van twee jaar zou teveel afwijken van wat een gemiddelde dertienjarige meemaakt.

Voorlopig wordt Laura onder toezicht van jeugdzorg gesteld, maar de rechter zag niet voldoende gerechtelijke gronden om de ouders van het meisje de ouderlijke macht te ontzeggen. De rechtzaak werd aangespannen door de Raad voor de Kinderbescherming. De raad vindt het onverantwoord dat een dertienjarige een tweejarige reis in haar eentje maakt. De Raad moet nu van de rechter concreet aantonen waarom Laura de reis niet zou moeten maken en de capaciteiten van Laura onderzoeken. Ook heeft de rechter een kinder- en jeugdpsycholoog aangesteld om het ontwikkelingsniveau van de jonge zeilster te onderzoeken. Op basis van deze onderzoeken bepaalt de kinderrechter eind oktober of Laura langer onder het toezicht van jeugdzorg moet blijven.

De advocaat van Laura's vader, Peter de Lange, is er blij mee dat de rechter heeft bepaald dat Laura geen slechte ouders heeft en de voogdij over hun dochter mogen houden. Hij is van mening dat de rechter de zaak zeer zorgvuldig heeft afgewogen.

Laura was vanwege de media aandacht niet komen opdagen bij de rechtzaal, en zal vrijdagavond in het Jeugdjournaal reageren op de uitspraak van de rechter.

Eerder was aangekondigd dat Laura zich desnoods zou laten uitschrijven uit Nederland om als Nieuwzeelandse dezelfde reis te maken, maar de Children's Commissioner (en) waarschuwde dat Laura door de kinderbeschermingsautoriteiten aldaar een zelfde behandeling tegemoet kan zien als in Nederland. Een politiewoordvoerder in de Engelse havenplaats Lowestoft heeft laten weten dat als Laura op haar wereldreis een Engelse haven aandoet, haar vader zou kunnen worden vervolgd wegens het 'ernstig verwaarlozen (en)' van zijn dochter. Laura werd in die havenplaats dit voorjaar al opgepakt toen ze in haar eentje aankwam in Engeland. Omdat haar vader eerst weigerde naar Engeland te komen, verbleef Laura enkele dagen in een kindertehuis.

In het nieuws[bewerken]


Bronnen[bewerken]