Lancering Database Slavenregister een feit

Uit Wikinieuws
Prent uit het Tropenmuseum

23 en 26 juni 2018 

De lancering van de Database Slavenregister is een feit. Deze vond afgelopen zaterdag 23 juni plaats in het Nationaal Archief van Suriname in Paramaribo en is op dinsdag 26 juni officieel in Den Haag ingeluid, waar het is gevestigd in het Nationaal Archief van Nederland. De ingebruikname in Den Haag is voltrokken door Noraly Beyer, voormalig nieuwslezer van de NOS en ambassadeur van 'Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar'. Op 1 juli wordt herdacht dat de afschaffing van de slavernij 155 jaar geleden gebeurde.

Het register kwam tot stand doordat beide nationale archieven vorig jaar een overeenkomst tekenden om 43 slavenregisters te digitaliseren. Het geld kwam bijeen door middel van crowdfunding en het project gebeurde onder toezicht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het gaat om registers uit de periode van 1830 tot de afschaffing van de slavernij in 1863. 1830 was het jaartal waarop slaveneigenaren door de Nederlandse overheid verplicht werden gesteld om hun eigendommen te registreren, waartoe ook de slaven behoorden. In de registers staan gegevens als de geboortenaam, geboortedatum, overlijden en de datum van verkoop of vrijlating. Verder staat de naam van de moeder vermeld en de naam van de slaveneigenaar. Bij elkaar gaat het om 80.000 mensen.

Gerelateerd[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]