Surinaamse slavenregisters worden gedigitaliseerd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 juni 2017 

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Surinaamse slavenregisters worden gedigitaliseerd

Vandaag is de digitalisering begonnen van de Surinaamse slavenregisters. Deze gegevens over het slavernijverleden in Suriname vinden hun weg naar lezers en onderzoekers via de websites van de Nederlandse en Surinaamse nationale archieven. Voor het project, dat loopt via de website velehanden.nl, hebben Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname in Paramaribo voldoende donateurs gevonden. Naast de universiteiten en archieven werken het NiNsee en de Stichting voor Surinaamse Genealogie aan het initiatief mee.

Bij elkaar is een bedrag van 40.000 euro opgehaald. Het is een zogenoemd citizen-science-project dat zowel voor familie- als wetenschappelijk onderzoek toegankelijk moet zijn. De presentatie zal naar planning op 1 juli 2018 plaats moeten vinden. De gegevens zullen worden gedigitaliseerd door een grote en brede groep van 700 vrijwilligers uit Nederland en Suriname. Het invoeren en analyseren van de gegevens vindt vanuit huis plaats. Daarnaast zullen studenten aan het project meewerken door een controle op de ingevoerde gegevens uit te voeren.

De registers bevatten circa 80 duizend mensen uit de periode van 1830 tot 1863, het jaar waarin de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Tot en met dat jaar werden de eigenaren verplicht hun slaven te registreren. Ook werden geboorte- en overlijdensdata, vrijlating of verkoopdata en de naam van de moeder geregistreerd. Verder staan er gegevens in die van invloed konden zijn op de waarde van de slaven, zoals over melaatheid. Het is de enige bron waar deze gegevens in opgeslagen zijn. Omdat er geen goede conserveringsmogelijkheden in Suriname waren, zijn de archieven al die jaren in Nederland opgeslagen.

Bronnen[bewerken]