Naar inhoud springen

Komt er donderdag een nieuw Europees licentierecht?

Uit Wikinieuws

12 september 2018 

Een voorstel van de voormalige EU-commissaris voor de digitale economie en samenleving, Günther Oettinger (CDU), is de basis voor een hervorming van de auteursrechten binnen de Europese Unie. De huidige discussies gaan vooral over het wetsontwerp dat voor krantenuitgevers grote privileges inruimt. Wanneer dat doorgaat betekent het dat uitgevers onder bepaalde voorwaarden licentievergoedingen kunnen verlangen wanneer teksten uit de media via zoekmachines en via sociale netwerken gepubliceerd worden.

Om de rechten van de auteurs te beschermen, zouden tekstfilters geïnstalleerd moeten worden die overtredingen van licenties al van te voren onderscheppen. Er wordt vooral gediscussieerd hoeveel van een met auteursrechten beschermde tekst op het internet beschikbaar gemaakt mag worden. Volgens krantenuitgevers zou de economische basis onder de persvrijheid door dergelijke regelingen veiliggesteld moeten worden. Deelnemers aan de internetcommunities zien zich erdoor in hun vrijheid ingeperkt.

Donderdag 12 september komt het Europarlement bij elkaar om over een nieuw wetsontwerp te stemmen. Het is de vraag of er een Europees licentierecht tot stand gebracht wordt die vooral gebaseerd is op de wetgevingen zoals die nu in Duitsland en Spanje van kracht zijn.

Gerelateerd

[bewerken]

Bron

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Wann kommt das europäische Lizenzrecht? », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 11 september 2018.