Naar inhoud springen

Katz: "treinstation vernoemen naar president Trump"

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 december 2017 

Katz: "treinstation vernoemen naar president Trump"

Yisrael Katz, de Israëlische minister van Verkeer, heeft het idee geopperd om de hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem door te trekken naar de Westelijke Muur (een Joodse heilige plaats, in de volksmond beter bekend als "de Klaagmuur"). Het bijbehorende nieuwe treinstation dat bij de Klaagmuur moet worden gebouwd, zou volgens Katz moeten worden vernoemd naar de huidige Amerikaanse president, Donald Trump. Katz wil op deze manier aan president Trump zijn dankbaarheid tonen voor het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël eerder deze maand.

De nieuwe tunnel zou zo'n 3 kilometer onder de Jeruzalemse binnenstad (inclusief de Oude Stad) door moeten lopen. De kosten voor de hogesnelheidslijn worden geschat op 700 miljoen Amerikaanse dollar en de aanleg zou vier jaar moeten duren.

Verwacht wordt dat het plan van Katz op veel verzet vanuit de internationale gemeenschap zal stuiten. De Israëlische soevereiniteit in Oost-Jeruzalem en de Oude Stad (gebied dat na de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël werd geannexeerd) is internationaal nooit erkend.

Bronnen

[bewerken]