Naar inhoud springen

Trump verklaart Jeruzalem tot hoofdstad Israël

Uit Wikinieuws
De toespraak van Donald Trump

7 december 2017 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren in een toespraak Jeruzalem uitgeroepen tot de hoofdstad van Israël. Hij heeft tevens aangekondigd dat de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Trump noemt het zelf "niets anders dan een realiteit". Trump breekt hiermee radicaal met het beleid van zijn voorgangers; de VS hebben er zeventig jaar lang van afgezien om Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen. De basisgedachte was dat er eerst een einde moest komen aan het Israëlisch-Palestijns conflict, dat al sinds 1948 speelt. Jeruzalem is zowel voor joden als voor moslims een heilige stad, vandaar dat het uitroepen van Jeruzalem tot hoofdstad van een overwegend Joodse staat zeer gevoelig ligt. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hun eigen hoofdstad, hoewel dit gebied tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) door Israël is geannexeerd.

Op de beslissing van Trump wordt van veel kanten sterk afwijzend gereageerd, gevreesd wordt alom voor nieuw oplopende spanningen en mogelijk geweld. Onder meer op de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in Libanon en Jordanië is na Trumps uitspraak gisteren en vandaag gedemonstreerd, net als voor het Amerikaanse consulaat in Istanbul. Scholen en winkels in Palestijns gebied bleven vandaag gesloten. Israëlische militairen schoten vandaag met rubberen kogels en scherp op Palestijnse betogers. Voor zover bekend zijn daarbij 17 gewonden gevallen. Ook elders in de wereld wordt duidelijk gereageerd. Bij een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam werd vanmorgen een ruit ingeslagen. De dader, een 29-jarige man, gebruikte hiervoor een stok waaraan de Palestijnse slag was bevestigd.

Volgens de Palestijnse leider Abbas hebben de VS hiermee overduidelijk afstand gedaan van hun rol als bemiddelaar in wat officieel een vredesproces heet. Midden-Oostendeskundige Paul Aarts spreekt van een "gevaarlijke stap" en vreest dat de huidige protesten een gewelddadig karakter krijgen. Inmiddels heeft Hamas-leider Ismail Haniya in een toespraak opgeroepen tot een nieuwe (derde) intifada. Hij spreekt tevens van een oorlogsverklaring van de kant van Trump.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]