Kabinet komt met zwaardere maatregelen tegen verspreiding COVID-19

Uit Wikinieuws

24 maart 2020 

NL-Alert met de nieuwe maatregelen.

Het kabinet heeft afgelopen maandagavond nieuwe, aangescherpte maatregelen bekendgemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 in Nederland in te dammen.

Ingrijpend is vooral de verdere beperking van het openbare sociale leven. Tot nu toe waren bijeenkomsten met maximaal 100 personen nog toegestaan, nu is dat niet meer het geval. Alle samenkomsten en evenementen worden nu verboden tot in ieder geval 1 juni. Ook dient iedereen een afstand van ten minste 1,5 meter ten opzichte van elkaar te bewaren. Wie zich niet hieraan houdt, kan vanaf nu een boete krijgen. De maatregelen reiken zelfs tot achter de eigen voordeur; het is niet meer toegestaan om meer dan drie bezoekers tegelijk te ontvangen. Voor wettelijk verplichte vergaderingen, uitvaarten, huwelijken en bepaalde religieuze bijeenkomsten geldt een uitzondering, mits ook hier de 1,5 meter afstand wordt bewaard.

Iedereen in Nederland moet daarnaast thuisblijven indien hij of zij klachten heeft die eventueel zouden kunnen wijzen op een infectie met het virus (hoesten, koorts, keelpijn etc.). Wanneer één lid van een gezin koorts heeft, dienen ook de overige gezinsleden thuis te blijven.

Het is nog onduidelijk of scholen en de horeca na 6 april weer open mogen (een van de onderdelen van de eerder opgelegde maatregelen[1]), al lijkt dat laatste niet goed verenigbaar met de nieuwe maatregelen en dus weinig waarschijnlijk. Supermarkten en openbare markten blijven vooralsnog open, omdat deze een noodzakelijk onderdeel zijn van de voedselketen. Wel gelden er voor de supermarkten allerlei extra voorschriften; zo mag er niet meer met contant geld worden betaald en moet men zoveel mogelijk bij de zelfscan afrekenen. De mogelijkheden tot mobiel betalen zijn verruimd. Ook mogen er niet te veel klanten tegelijk een winkel binnen en moet ook hier de onderlinge afstand van 1,5 m worden aangehouden.

De nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van het RIVM. Ze gaan een stuk verder dan die van eerder deze maand, en komen in feite een stuk dichter in de buurt van een algehele lockdown zoals die vanwege de pandemie nu al in verschillende Europese landen (Frankrijk, Spanje, Italië) geldt. Premier Rutte sprak zelf van een "intelligente lockdown". Afgelopen weekend bleek dat veel Nederlanders zich niet aan de eerder deze maand opgelegde voorschriften hielden en dat men er massaal op uit ging naar bijvoorbeeld het strand.

Vandaag maakte minister van Onderwijs Slob tevens bekend dat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan. Het wordt onder de huidige omstandigheden te riskant geacht om een grote groep eindexamenkandidaten bij elkaar in één ruimte te laten zitten. De scholen moeten nu op basis van de resultaten van de schoolexamens bepalen of een leerling is geslaagd.

Vooralsnog is er in Nederland geen sprake van afvlakking van het aantal besmettingen en doden. De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 63 nieuwe patiënten bezweken aan het virus, een stijging van 29 ten opzichte van gisteren. Het totale aantal COVID-19-doden in Nederland komt nu uit op 276. Ook werden er weer enkele honderden nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het eerste indammende effect van de maatregelen op de verspreiding van COVID-19 zou tegen het eind van deze week zichtbaar moeten worden.

Bronnen[bewerken]