Alle scholen en horeca in Nederland dicht vanwege coronavirus, opnieuw evenementen geschrapt
16 maart 2020
Vanaf vandaag zijn alle scholen en kinderopvangcentra in Nederland gesloten tot en met 6 april. Cafés en restaurants moesten gisteravond al de deuren sluiten. Het is onderdeel van de nieuwe maatregelen die de regering gisteravond aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is ook de bedoeling dat mensen ongeveer anderhalve meter afstand van elkaar houden.
De scholen en kinderdagverblijven blijven nog wel open voor kinderen van ouders met vitale beroepen. De Rijksoverheid heeft een lijst gepubliceerd waarin staat welke beroepen als 'vitaal' worden gezien. Dit zijn onder andere beroepen in de zorg, de voedselketen en het onderwijs. Naast horecafaciliteiten moeten ook sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten. Hotels en supermarkten blijven nog wel open.
De maatregelen werden gisterenmiddag bekend gemaakt door minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport. Minister-president Mark Rutte was hier dus niet bij. Hij sprak vanavond om 19:00 uur het land toe. Rutte sprak van "een opgave van enorme omvang" en wees erop dat het coronavirus "voorlopig onder ons zal blijven". Rutte zei ook dat volgens deskundigen een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Daarom kiest het kabinet, aldus Rutte, nu voor de strategie van "maximaal controleren"; door het aantal besmettingen zoveel mogelijk uit te smeren over de bevolking, moet de piek van de besmettingen worden afgevlakt en moet geleidelijk aan groepsimmuniteit worden ontwikkeld. Daarbij moeten de kwetsbare ouderen zoveel mogelijk worden ontzien. Deze benadering dient als alternatief voor het gedurende langere tijd volledig op slot zetten van Nederland, iets wat in de praktijk onmogelijk te realiseren is. De toespraak werd live uitgezonden op televisie, radio en internet.
Alle concerten van de Matteüspassie, die zouden plaatsvinden van 28 maart tot 11 april, zijn dit jaar afgelast. De opvoering van The Passion gaat wel door, maar zonder publiek. Ook Koningsdag, dat dit jaar in Maastricht zou worden gehouden, gaat niet door. Dit hebben de gemeente Maastricht en de provincie Limburg besloten.
Als gevolg van het virus zijn inmiddels 24 mensen in Nederland overleden. Het aantal officieel vastgestelde besmettingen staat nu op 1413 (vandaag kwamen er weer 278 nieuwe gevallen bij). Het werkelijke aantal besmettingen moet een stuk hoger liggen. Dit komt omdat mensen met slechts milde klachten niet meer op het virus worden getest.
Externe link
[bewerken]Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Corona-overzicht 16 maart: de wereld neemt ingrijpende maatregelen", 16 maart 2020
- Hart van Nederland, "Koningsdag Maastricht gaat niet door, impact corona-maatregelen te groot", 16 maart 2020
- NOS Nieuws, "Koningsdag Maastricht gaat niet door, impact corona-maatregelen te groot", 16 maart 2020
- NOS Nieuws, "Alle scholen, cafés en restaurants tot en met 6 april dicht om coronavirus", 15 maart 2020
- Algemeen Dagblad, "Nu gaat Nederland helemaal dicht, drie weken lang", Cyril Rosman, 15 maart 2020
- NOS Nieuws, "Rutte spreekt morgen land toe over coronavirus", 15 maart 2020