Jeff Bezos presenteert ontwerp maanlander Blue Moon

Uit Wikinieuws

10 mei 2019 

Blue Origin-oprichter Jeff Bezos heeft gisteren het concept voor zijn maanlander, de Blue Moon, gepresenteerd. Blue Origin werkt al drie jaar aan het ontwerp. De lander wordt in staat geacht 6500 kilogram aan vracht naar het maanoppervlak te brengen. Het formaat van de lander is geschikt om in de neuskegel van een New Glenn-raket te passen. Bovenop de Blue Moon kan ook een bemanningscapsule worden gemonteerd. De New Glenn is de draagraket die Blue Origin in 2020 of 2021 in gebruik hoopt te nemen en een directe concurrent voor de Falcon Heavy van SpaceX. De lander gebruikt de BE-7, een nieuwe raketmotor die net als de BE-3 van de New Shepard op vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof werkt. Met die brandstof zal ook zo’n 2,5 kilowatt aan elektriciteit voor de lander worden opgewekt. Blue verkoos het gebruik van brandstofcellen boven zonnecellen omdat de lander ook tijdens de maannachten moet blijven werken (een nacht op de maan duurt ongeveer 14 aardse etmalen). De BE-7 zal aankomende zomer voor het eerst worden getest.

Bezos hoopt te kunnen helpen bij de eerder dit jaar door Mike Pence aangekondigde bemande maanlanding van NASA, die in 2024 zou moeten plaatsvinden. Volgens Bezos is dit alleen mogelijk omdat Blue Origin drie jaar geleden al met de Blue Moon was begonnen.

Blue Origin is het ruimtevaartbedrijf van ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos. Het bedrijf heeft sinds 2001 stap voor stap technieken voor de ruimtevaart ontwikkeld. In november 2015 wist Blue Origin als eerste een rakettrap tot boven de Kármánlijn te lanceren en rechtstandig op aarde te laten landen. Deze kleine New Shepard-raket-en-capsule moet later dit jaar voor het eerst een bemande vlucht maken. Uiteindelijk zal deze toeristen naar de rand van de ruimte brengen met vluchten van ongeveer tien minuten waarbij de mensen aan boord ongeveer 4 minuten gewichtloos zijn en de aarde van een hoogte van 100 kilometer kunnen zien. Blue Origin wil met goedkopere lanceringen uiteindelijk een economie in de ruimte faciliteren waarbij moet worden gedacht aan het delven van grondstoffen op de maan of op asteroïden.

Bronnen[bewerken]