Iran confisqueert Britse olietanker in Straat van Hormuz
21 juli 2019
Vrijdagmiddag omstreeks 17:00 is de Stena Impero, een olietanker die onder Britse vlag vaart, in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit gebeurde terwijl de olietanker op weg naar Saoedi-Arabië door de Straat van Hormuz vaarde, een nauwe zeestraat die toegang geeft tot de Golf van Oman. Korte tijd later werd een ander schip in de buurt, de Mesdar, dat van een Britse rederij is, eveneens geënterd door Iraanse militairen. Dit schip is echter volgens de laatste berichten niet opgebracht en heeft zijn reis gewoon kunnen voortzetten.
Op door Iran vrijgegeven videobeelden is te zien hoe de tanker eerst door een aantal kleinere boten wordt omringd, waarna gemaskerde mannen vanuit een helikopter het schip enteren. De olietanker is hierna naar de havenstad Bandar Abbas gesleept en daar tot nader order aan de ketting gelegd. Sindsdien is er geen enkel contact meer tussen de bemanning van de Stena Impero en de rest van de wereld. De rederij waarvan het schip is, Stena Bulk, heeft er ook geen contact meer mee. Een Iraans havenhoofd liet nochtans zondag weten dat alle 23 bemanningsleden van de olietanker nog steeds aan boord zijn en in goede gezondheid verkeren.
Als verklaring voor de inbeslagname beweerde het hoofd van de havenautoriteit in Hormozgan in eerste instantie dat de olietanker een signaal van een Iraanse vissersboot in nood zou hebben genegeerd. Hierna kwam echter een andere verklaring: de inbeslagname is een vergelding van Iraanse zijde voor het aan de ketting leggen van een Iraanse olietanker door de Britse Royal Marines op 4 juli bij Gibraltar. Deze Iraanse olietanker zou op weg zijn geweest met olie die voor Syrië was bedoeld, hetgeen in strijd is met de internationale sancties tegen het voornoemde land, maar Iran ontkent dit. Juist vrijdag maakte het hooggerechtshof van Gibraltar bekend dat het Iraanse schip nog zeker een maand aan de ketting blijft.
Het incident vormt een nieuw hoofdstuk in de al maanden oplopende spanning inclusief allerlei incidenten tussen Iran en een aantal westerse landen, waaronder met name de VS.[1] Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde Iran zaterdag voor "ernstige consequenties" als de tanker niet wordt vrijgegeven, maar hij zei daarbij niet aan militaire opties te denken.
Bronnen
[bewerken]- Algemeen Dagblad, "‘Brits marineschip waarschuwde Iraniërs vlak voor enteren olietanker’", 21 juli 2019
- NOS Nieuws, "Iran: Britse olietanker negeerde noodsignaal vissersschip", 20 juli 2019
- USA Today, "Britain warns Iran of 'serious consequences' if British-flagged oil tanker not released", 20 juli 2019
- Associated Press, "Iran says its seizure of British ship a ‘reciprocal’ move", 20 juli 2019
- NOS Nieuws, "Iran maakt dreigement waar: Britse olietanker in beslag genomen", 19 juli 2019
Bronnen, noten en/of referenties
|