Houtzagerijen Commewijne in financiële nood
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
22 december 2017
Houtzagerijen Commewijne in financiële nood
Houtzagerijen in het district Commewijne bevinden zich in financiële nood. Houtondernemers uit de regio klagen dat er op het moment bijna geen betaalbaar hout meer te krijgen is. De reden is de grootschalige opkoop door Chinese handelaren die het rechtstreeks naar hun land exporteren.
De lokale houtzagerijen hebben vrijwel geen hout meer om zelf te verwerken, tenzij ze er hoge prijzen voor betalen. De meest gangbare houtsoort op de markt, Gronfolo, heeft inmiddels een marktwaarde van 90 Amerikaanse dollar per kubieke meter. Een van de houthandelaren laat weten dat de houtprijs nu al rond 50% hoger ligt dan de prijs die hij aan zijn klanten kan vragen. Dit is ook ongeveer de prijsstijging geweest in de afgelopen tijd.
Maatregelen die de overheid eerder aankondigde blijken onvoldoende te werken, omdat de export van hout nog steeds niet voldoende is ingeperkt. Een aantal houtzagerijen heeft inmiddels de deuren moeten sluiten. Ook wordt nieuwbouw van woningen voor minder middenstanders bereikbaar. Houtbouw was altijd een goedkopere optie, maar die valt nu voor een deel weg.
Voor de regering is de houtkap een manier om de noodlijdende staatskas te vullen. Voor dat doel sloot de regering-Bouterse een jaar geleden ook al een contract met een Chinese investeringsmaatschappij die 400 vierkante kilometer oerwoud mag kappen om een oliepalmplantage te planten. Het regenwoud staat daardoor ook extra onder druk, terwijl het ook al decennialang te lijden heeft onder ongecontroleerde houtkap.
Gerelateerd
[bewerken]Bronnen
[bewerken]- Dagblad Suriname, "Lokale houtzagerijen nog steeds in nood", Kavish Ganesh, 21 december 2017
- Trouw, "Surinaamse jungle wijkt voor oliepalmplantage", Pieter van Maele, 22 september 2017
- De Volkskrant, "Overheid doet volgens milieubeschermers niets tegen ongecontroleerde 'kaalkap' in binnenland Houtbedrijven vernielen grote delen Surinaams regenwoud", Jeroen Trommelen, 10 januari 1998