Naar inhoud springen

Kaalkap van de bossen en Suriname verdient er amper aan

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 juli 2017 

Kaalkap van de bossen en Suriname verdient er amper aan

De Surinaamse bossen worden kaal gekapt en voor weinig geld geëxporteerd. Deze bewering komt van Asiskumar Gajadien die voor de VHP in het Surinaamse parlement zit.

Volgens hem wordt de exploitatie opgedreven door Chinese bedrijven die het rondhout (boomstammen) voor iets meer dan de lokale marktwaarde opkopen. Hierdoor wordt in de praktijk de gehele markt leeg gekocht. Dit heeft een prijsopdrijvend effect waardoor de lokale zagerijen Surinaams hout duurder moeten inkopen.

In vier jaar tijd is er 300.000 hectare bos verdwenen beweert de Krant De West. Het hout wordt via verschillende havens het land uitgevoerd. De controle door de autoriteiten is verwaarloosbaar, waardoor er geen zicht is op hoeveel hout het land verlaat. Suriname verdient weinig aan de houtexport.

Op basis van officiële nationale cijfers echter was de ontbossing tussen 2009 en 2015 om en bij 45.000 hectare. Deze data zijn transparant gemaakt via het Nationale Bossenloket (Gonini). Hieruit zou ook de conclusie getrokken kunnen worden dat ontbossing in Suriname voornamelijk veroorzaakt wordt door mijnbouwactiviteiten i.p.v. selectieve houtkapactiviteiten.[1]

Bronnen[bewerken]