Naar inhoud springen

Hoogmade: Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk grotendeels verwoest door brand

Uit Wikinieuws

4 november 2019 

Aangezicht van de kerk en omgeving (2011)

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk aan de Kerkstraat in Hoogmade is vanmiddag grotendeels afgebrand. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het afbranden van verf de oorzaak van de brand geweest. De brand brak omstreeks 12:30 uit in het dak en verspreidde zich daarna snel door het kerkgebouw, dat hierdoor volledig in brand kwam te staan. Het kleine torentje aan de achterkant bezweek al snel door de vlammen, waarna het hele dak het begaf. Het vuur bereikte uiteindelijk ook de grote kerktoren. Rond kwart voor vier stortte de groene torenspits in, deze belandde op het middenschip. Een tijdlang bestond het gevaar dat de toren, als die ook zou instorten, op het naastgelegen parochiehuis zou belanden, maar dat is niet gebeurd.

De brandweer gaf na enige tijd de pogingen op om het gebouw zelf te redden op en richtte zich geheel op het voorkomen van brandoverslag naar omringende gebouwen. Omstreeks half zes vanavond had de brandweer het vuur onder controle. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Binnen een straal van 150 meter werden alle gebouwen ontruimd, waaronder een school. Vanwege de rookontwikkeling werd een NL-Alert afgegeven.

Onduidelijk is of de overblijfselen van het kerkgebouw (waaronder een deel van de toren) nog zijn te redden. De brandweer heeft aanbevolen de restanten wegens te grote instabiliteit te slopen. Gevreesd wordt dat ook het grootste deel interieur van de kerk (waaronder zaken als relikwieën, kleden en het orgel) verloren is, aangezien niemand na het uitbreken van de brand de kerk nog is binnengegaan om iets te redden.

De brand vertoont een aantal opvallende overeenkomsten met de brand in de Notre-Dame van Parijs in april van dit jaar.

De kerk dateerde uit 1877, maar een groot deel van het huidige gebouw was nieuwer. In 1929 stortte de kerk deels in als gevolg van een verzakking, waarna ze werd herbouwd. Alleen de oorspronkelijke toren bleef daarbij behouden.

Bronnen[bewerken]