Naar inhoud springen

Grote brand in Notre-Dame van Parijs

Uit Wikinieuws

16 april 2019 

De Notre-Dame, ongeveer een uur na het uitbreken van de brand.

Gisteravond en vannacht heeft er een grote en verwoestende brand gewoed in de wereldberoemde Notre-Dame van Parijs. De brand ontstond rond het begin van de avond rondom de torenspits en verspreidde zich vervolgens razendsnel naar andere delen van het dak. Dit gebeurde vanaf ca. 18:50. Op beelden is te zien dat grote delen van het dak van de meer dan 850 jaar oude kathedraal in vlammen stonden.

Er rukten ongeveer 400 brandweerlieden uit, die de brand in de loop van de avond en nacht goeddeels onder controle kregen. De brand was zeer moeilijk te bestrijden doordat de brandhaard slecht bereikbaar was. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken liet gisteravond in eerste instantie weten niet zeker te zijn of het historische gebouw überhaupt nog te redden viel. De brandweer meldde in de loop van de avond dat het geraamte (de basisstructuur) waarschijnlijk wel gered kon worden. Rond 3:00 had de brandweer het vuur geheel onder controle. Vanochtend was men nog altijd bezig met nablussen. Inmiddels is de brand volledig gedoofd.

Grote delen van de kerk zijn verwoest, met name het middenschip. De houten torenspits stortte kort voor 20:00 in. Ook het dak is voor twee derde verwoest en niet meer te redden. De twee markante rechthoekige westtorens zijn gespaard gebleven, ondanks berichten dat ook de rechtertoren vlam had gevat.

In de kerk stonden vele zeer kostbare kunstwerken. Ook lagen er meerdere voor christenen zeer belangrijke relikwieën opgeslagen, waaronder een doornenkroon die Jezus Christus zou hebben gedragen tijdens zijn kruisiging, een stuk van het kruis en een spijker die tijdens de kruisiging zou zijn gebruikt. De belangrijkste kunst en de relikwieën konden uit het brandende gebouw worden gered, maar gevreesd wordt dat een groot deel van de overige kunst verloren is gegaan. Ook het houten interieur van de kathedraal is waarschijnlijk geheel verloren. Het beroemde orgel (gebouwd in de jaren 1730) is volgens de laatste berichten nog wel intact, net als het meest noordelijke roosvenster en een 13-eeuws Mariabeeld.

Er zijn bij de brand drie lichtgewonden gevallen, twee agenten en een brandweerman. Het lijkt erop dat er geen mensen in de kathedraal aanwezig waren op het moment dat de brand uitbrak. Op de website van de kerk stond wel een mis gepland tussen 18:15 en 19:00 uur.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Algemeen wordt aangenomen dat er een verband is met de renovatiewerkzaamheden, die ten tijde van de brand aan de gang waren. De torenspits stond om die reden in de steigers. De bouwvakkers worden verhoord.

De ramp gebeurt juist in een voor christenen belangrijke week. De Goede Week is de week voor Pasen, waarin de kruisiging en de laatste dagen in het leven van Jezus daarvoor worden herdacht.

President Emmanuel Macron zou gisteren een toespraak houden over de protesten van de gele hesjes, maar heeft deze afgelast. Hij heeft gezegd dat zijn gedachten uitgaan naar alle katholieken en alle Fransen. Ook internationale leiders, waaronder Donald Tusk, Donald Trump en Angela Merkel, reageren geschokt. Het Vaticaan heeft in een mededeling aangegeven met schok en verdriet kennis genomen te hebben van de brand. Macron heeft een grote inzamelingsactie aangekondigd om de kerk te herbouwen. Er zijn inmiddels honderden miljoenen euro's toegezegd.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: