Halsema nieuwe burgemeester Amsterdam

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halsema in 2010

28 juni 2018 

Femke Halsema, de voormalige leider van GroenLinks, is gisteravond middels een stemming verkozen als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Ze volgt hierin waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen op (die was aangesteld na het overlijden van Van der Laan afgelopen oktober). Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester ooit van Amsterdam. Ze moet nog formeel benoemd worden door de koning; de verwachting is dat het kabinet hierover volgende week een besluit neemt.

De keuze voor Halsema als burgemeester roept uiteenlopende reacties op. Sommigen zijn er minder gelukkig mee omdat ze te weinig bestuurlijke ervaring zou hebben. Halsema stapte jaren geleden eigenlijk al uit de politieke wereld. Haar partij GroenLinks heeft op landelijk niveau verder nog nooit geregeerd. Verder zijn sommigen van mening dat ze te kil zou zijn.

Geruchten over haar mogelijke aanstelling als burgemeester waren er al langer. Een aantal Amsterdammers die faliekant hiertegen waren heeft een petitie gestart om dit tegen te houden, naar nu dus blijkt zonder succes.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?