Naar inhoud springen

Burgemeester Van der Laan overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 oktober 2017 

Burgemeester Van der Laan overleden

Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, is gisteravond op 62-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gemeente Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. Hij leed al een tijd aan uitgezaaide longkanker, maar wilde toch zo lang mogelijk doorgaan als burgemeester. Op 18 september legde hij zijn functie echter neer, nadat hij van zijn artsen te horen had gekregen dat hij niet meer kon worden behandeld.

Via de sociale media stromen massaal reacties binnen. De gemeente Amsterdam heeft een apart condoleanceregister geopend op amsterdam.nl. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via Facebook hun medeleven betuigd: "Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies". Ook premier Mark Rutte heeft via Facebook zijn condoleances overgebracht. Bij de ambtswoning van Van der Laan werden vanmorgen door inwoners van de stad massaal bloemen neergelegd. Overheidsgebouwen in het hele land hebben de vlag vandaag halfstok hangen.

Van der Laan gold als een geliefde burgemeester, die veel hart had voor zijn stad en zeer nauw betrokken was bij de Amsterdammers.

Van der Laan wordt volgende week zaterdag in besloten kring begraven. De dag daarvoor is er gelegenheid om publiekelijk afscheid van hem te nemen.

Bronnen

[bewerken]