Naar inhoud springen

Geen veilige situatie voor VN-hulpkonvooi in Oost-Ghouta

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 maart 2018 

Geen veilige situatie voor VN-hulpkonvooi in Oost-Ghouta

Een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties dat vandaag arriveerde in het door het Syrische regime belegerde Oost-Ghouta, heeft zich daar bijna meteen weer teruggetrokken. De situatie werd te onveilig bevonden voor het hulpverlenersteam, aldus het Rode Kruis. Ondanks de afgesproken gevechtspauze gingen de beschietingen gewoon door. De hulpverleners van de VN zijn zelf wel ongedeerd gebleven.

Het konvooi bestond uit 46 vrachtwagens vol medicijnen, voedsel en drinken, waarmee in totaal zo'n 27.500 mensen geholpen moesten worden. Er is nog geprobeerd om zoveel mogelijk van de hulpmiddelen af te leveren, voordat het konvooi zich weer moest terugtrekken. Bij een inspectie door Syrische overheidsfunctionarissen werd echter het grootste deel (ca. 70%) van de hulpmiddelen in beslag genomen, waaronder alle medische hulpmiddelen (chirurgische apparatuur, dialysehulpmiddelen, insuline e.d.), meldt een vertegenwoordiger van de WHO. Al met al heeft het konvooi dus weinig voor de in nood verkerende bevolking kunnen doen.

Sinds afgelopen week zijn er zeker 600 doden gevallen als gevolg van de gevechten in Oost-Ghouta. Het geweld gaat vrijwel onverminderd door ondanks een aangenomen VN-resolutie en een officieel bevel van de Russische president Poetin om een dagelijkse gevechtspauze in acht te nemen.

Bronnen

[bewerken]