Gebruiker:Nieuwsgierige Gebruiker/Wat is een LTA?

Uit Wikinieuws

Wat is een LTA?
Welke LTA 's zijn er, hoe herken je ze en hoe pak je ze aan. Dat wordt hieronder uitgelegd.

Inhoud

Wat is een LTA?

Een LTA is iemand die langdurig misbruik maakt van meerdere accounts of IP-adressen. In de meeste gevallen gaat dit type misbruik ook gepaard met misbruik van bewerkingsrechten. De afkorting LTA staat voor Long-term abuse, wat letterlijk vertaald langdurig misbruik betekent in het Engels.

De Nederlandse naamgeving voor langdurig misbruik is Langdurig structureel vandalisme (afgekort LSV).

Welke LTA 's zijn er?

Er zijn heel veel soorten LTA 's. Hoeveel het er zijn is onduidelijk omdat er verschillende soorten LTA 's bestaan. En ja, de meeste LTA 's gaan cross-wiki te werk en zijn globaal gelockt.

Sommige LTA 's zijn conform Gebruikersvoorwaarden globaal verbannen door de Wikimedia Foundation (WMF) en/of ontduiken zo'n ban. Waarom zulke LTA 's dat doen is onduidelijk, omdat ze daar geen verklaring over zulk onbehoorlijk gedrag geven.

Hoe herken je ze?

Daarvoor zijn gelukkig simpele antwoorden hiervoor:

A1: Ducktest. Dat is in de meeste gevallen heel makkelijk, zeker als de bewerkingspatronen van meerdere accounts op elkaar lijken. Bijv. wanneer iemand de problemen eerst via de ene pagina importeert en daarna via een andere pagina importeert of een wijziging op dezelfde pagina terugdraait met behulp van meerdere accounts en/of IP-adressen.

A2: CheckUser-controle vragen. Als je vermoedt dat er misbruik in het spel zit en je twijfelt, dan kun je een CheckUser-controle aanvragen. Maar de checkuser mag helaas niet alle niet-publieke data openbaren of per mail sturen i.v.m de CU-beleid, Privacybeleid en de regels omtrent rechten van niet-publieke persoonlijke informatie. Bovendien heeft zo'n iemand die de controle uitvoert de vertrouwlijkheidsoverheenkomst voor niet-publieke informatie getekend.

Hoe pak je ze aan?

Er zijn verschillende methodes om een LTA aan te pakken. De bekendste en de meest gebruikte methode is het blokkeren van een LTA. Een ander (maar iets minder) bekende methode is, en ook iets minder ingezet, is het aanmaken van misbruikfilters tegen een LTA. Maar het enige probleem is, is dat zulke filters (in dit soort gevallen) beperkt zichtbaar zijn.

Een ander methode die wat minder bekend is, en het minst wordt ingezet, is het (tijdelijk) beveiligen van een pagina. De reden waarom deze methode het minst ingezet wordt komt eigenlijk omdat de gevolgen van een beveiliging hele vergaande maatregel is. Waarom deze handeling zo vergaand genoemd wordt is, is omdat als een (globale) moderator of steward deze maatregel neemt dat je altijd gebruikers(groepen) hebt die een beveiligde pagina niet kunnen bewerken.

Zie ook