Naar inhoud springen

Fox News steunt CNN in rechtszaak tegen Witte Huis

Uit Wikinieuws
Donald Trump worstelt al langer met CNN

14 november 2018 

Het Witte Huis verbood CNN-verslaggever Jim Acosta vorige week al nog langer aanwezig te zijn bij persconferenties aldaar. Dit gebeurde na een persconferentie waarin Acosta naar de smaak van president Trump geen respect voor hem kon opbrengen omdat die zijn vragen niet langer wilde beantwoorden. Acosta bleef toen doorvragen over de onjuiste beweringen van Trump over de migrantenkaravaan uit zuidelijk Amerika en de retoriek van de president tijdens de verkiezingscampagne. Toen hij het vervolgens ook nog vragen wilde stellen over de betrokkenheid van de Russen tijdens de verkiezingscampagne, was het voor Trump genoeg.

CNN heeft nu na afloop een juridische procedure tegen het Witte Huis aangespannen om de persaccreditatie terug te krijgen. De nieuwszender vindt dat het Witte Huis hiermee ingaat tegen het recht op persvrijheid. CNN, dat wordt beschouwd als een nieuwszender die ideologisch naar de Democratische Partij neigt, wordt hier sinds vandaag bij ondersteund door Fox News, die ideologisch naar de Republikeinse Partij neigt. Fox vindt dat de persvrijheid niet als een wapen gebruikt mag worden in de politieke strijd. Bloomberg citeert de zender met: "[we] steunen een vrije pers, toegang en open uitwisselingen voor het Amerikaanse volk". Fox wil de woorden omzetten in daden door een amicus brief te sturen naar het district court (en).

16 november 2018 

Rechter draagt op perspas terug te geven

Een federale rechter heeft het Witte Huis opgedragen Acosta opnieuw toe te laten tot persconferenties van het Witte Huis. Voorafgaand had CNN een lang betoog gehouden. Perschef Sarah Sanders liet weten tijdelijk gevolg te geven aan de uitspraak, maar vindt nog steeds dat er geen verband is tussen het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten en het recht op toegang tot het Witte Huis. Daarnaast kondigde ze aan dat ze met nieuwe regels gaat komen die ervoor zouden moeten zorgen dat persconferenties in de toekomst meer ordelijk verlopen. Ze stelt dat er decorum (waardigheid) moet zijn op het Witte Huis.[1]