Naar inhoud springen

Film Geert Wilders op internet

Uit Wikinieuws

28 maart 2008 

De film Fitna van de Nederlandse politicus Geert Wilders is donderdagavond 27 maart 2008 op internet gezet. In eerste instantie verscheen de film om 19.00 uur op de site www.liveleak.com, later was hij ook op andere sites te zien.

De ongeveer 16 minuten durende film bestaat uit een aaneenschakeling van beelden van aanslagen, vertalingen van verzen uit de Koran, imams die opruiende preken houden en nieuwsbeelden over onder meer de moord op Theo van Gogh. Er zijn twee versies van de film, een Nederlandse en een Engelse versie. Vrijdag 28 maart om 13.00 uur waren beide versies ongeveer tweeënhalf miljoen keer bekeken.

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende liet donderdagavond in een verklaring weten het uitkomen van de film te betreuren en stelde dat de film "geen ander doel heeft dan het kwetsen van gevoelens". Het Nederlandse Openbaar Ministerie zal onderzoek doen naar mogelijk strafbare feiten in de film.

EU-voorzitter Slovenië sprak namens de EU zijn afkeuring uit over de film. Iran en Indonesië veroordeelden de film in scherpe bewoordingen.

Geert Wilders stelde dat Fitna een "nette film" is en sprak zijn hoop uit dat de film zal leiden tot een debat over de islam en de westerse samenleving.

Er hebben zich in Nederland en daarbuiten tot dusver geen incidenten voorgedaan naar aanleiding van het verschijnen van de film. Vrijdagochtend kwamen in Den Haag leden van religieuze en minderheidsorganisaties bijeen met de Nederlandse ministers Ella Vogelaar van Integratie en Ernst Hirsch Ballin van Justitie voor een gesprek over de film.

De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra maakte vrijdag bekend dat het huidige dreigingsniveau in Nederland, dat "substantieel" wordt genoemd, niet wordt gewijzigd naar aanleiding van het verschijnen van Fitna.

Verwante berichten

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]