Naar inhoud springen

Explosie in Londens metrostation, mogelijk terreurdaad

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 september 2017 

Explosie in Londens metrostation, mogelijk terreurdaad

Bij een kleine explosie vanmorgen in het Londense metrostation Parsons Green zijn 29 (licht)gewonden gevallen. In een wagon ontplofte een witte emmer met daarin iets explosiefs in een plastic tas. Er ontstond volgens getuigen een vuurbal, die kortstondig veel paniek veroorzaakte. Een deel van de slachtoffers liep brandwonden op door de explosie, anderen werden in het ontstane tumult onder de voet gelopen.

De politie gaat uit van een terreurdaad en is op zoek naar de dader(s), met steun van de MI5. Volgens terrorismedeskundige Mark Rowley betreft het een geïmproviseerd explosief. Er zijn ook berichten over nog een tweede explosief dat bij het station zou zijn aangetroffen. Er is iemand geïdentificeerd die de emmers had achtergelaten, maar er is nog niemand opgepakt.

Volgens experts was de schade veel groter geweest en waren er ook doden gevallen als de emmer helemaal was ontploft.

Op het getroffen deel van de metrolijn − tussen Earl's Court en Wimbledon − is het metroverkeer stilgelegd. Premier May heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers.

Inmiddels heeft Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en gedreigd met meer aanslagen. Naar aanleiding hiervan is in het Verenigd Koninkrijk het dreigingsniveau verhoogd naar het hoogste niveau, "kritiek", wat betekent dat er op korte termijn een nieuwe aanslag valt te verwachten.

Update 16 september 2017 

In Dover is een 18-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Of hij ook de dader is, is niet bekend. De Britse politie brengt geen nadere details naar buiten. Het terreurdreigingsniveau is niet verlaagd na de de aanhouding.

Update 21 september 2017 

Twee mannen van 21 en 48 die waren gearresteerd in verband met de aanslag zijn weer vrijgelaten. De 21-jarige man is een Syriër die was opgevangen in hetzelfde Britse pleeggezin als de 18-jarige hoofdverdachte. Hij heeft familie in het Noord-Brabantse Terheijden.

Bronnen[bewerken]