Naar inhoud springen

Ex-regiopresident Puigdemont gearresteerd bij Deens-Duitse grens

Uit Wikinieuws
Carles Puigdemont in 2017
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 maart 2018 

Ex-regiopresident Puigdemont gearresteerd bij Deens-Duitse grens

Carles Puigdemont, de in november afgezette ex-regiopresident van Catalonië, is vanmorgen omstreeks 11.19 door de Duitse politie aangehouden op de A7 ter hoogte van Jagel (Schleswig-Holstein), waar hij net de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij is tot nader order naar het huis van bewaring in Neumünster gebracht. In Barcelona zijn duizenden Catalanen de straat opgegaan om te demonstreren tegen Puigdemonts arrestatie, ze eisen dat Duitsland hun ex-president niet uitlevert aan Spanje. De protesten werden georganiseerd door ANC, een Catalaanse afscheidingsbeweging. Bij de demonstraties zijn inmiddels tientallen gewonden gevallen, ook zijn drie mensen gearresteerd.

Spanje wil Puigdemont berechten wegens rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgelden. Het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen Puigdemont uitvaardigde werd in december ingetrokken.[1] Afgelopen vrijdag maakte het hof in Madrid echter bekend dat het bevel weer van kracht was. Puigdemont was een dag eerder vanuit België naar Finland gegaan om een lezing te geven aan de universiteit van Helsinki. Hij wist Finland in een auto weer te verlaten, de havens en vliegvelden werden in de gaten gehouden.

Puigdemonts advocaat in België heeft tegenover persbureau Belga gezegd dat zijn cliënt op korte termijn onder voorwaarden waarschijnlijk wel weer vrijkomt. Puigdemont zou dan in vrijheid de verdere afhandeling van het arrestatiebevel kunnen afwachten.

Bronnen

[bewerken]