Internationaal aanhoudingsbevel tegen Carles Puigdemont ingetrokken

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 december 2017 

Internationaal aanhoudingsbevel tegen Carles Puigdemont ingetrokken

Het internationaal aanhoudingsbevel van het Spaanse hooggerechtshof tegen Carles Puigdemont en ministers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí en Lluís Puig is ingetrokken. Het gerecht neemt aan dat de afgezette regeringsleden begin volgend jaar terugkeren naar Catalonië. Op Spaans grondgebied blijft het aanhoudingsbevel voor 'ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing' wel van kracht, een straf van tot wel 30 jaar blijft in Spanje boven het hoofd hangen. Het Belgisch gerecht dat zich op 14 december zou uitspreken over het aanhoudingsbevel, hoeft dus niet meer bijeen te komen. Puigdemont en zijn ministers kunnen zich opnieuw vrij doorheen de Europese Unie bewegen, al verklaren ze voorlopig in België te willen blijven.

Puigdemont zegt dat het Spaanse gerecht schrik heeft gekregen omdat er geen grond is voor de beschuldigingen die hem en zijn ministers ten laste worden gelegd: "Dit gaat om politieke vervolging. Wij hebben geen misdaad begaan, wij hebben enkele een democratisch mandaat uitgevoerd." Voormalig minister Clara Ponsatí voegde eraan toe dat "het arrestatiebevel in Spanje onderzocht is door een onafhankelijke rechter, die tot de conclusie kwam dat het bevel niet houdbaar is."

De acht ministers die niet gevlucht zijn naar België zaten een tijdje in de gevangenis. Zes van hen zijn inmiddels terug vrijgelaten na het betalen van een borgsom. Daarnaast zijn de leiders van twee grote separatistische bewegingen in voorarrest opgepakt.

Bronnen[bewerken]