Naar inhoud springen

Europese Commissie legt Google boete van 4,34 miljard op

Uit Wikinieuws
Het logo van Google (sinds 2015)

18 juli 2018 
De Europese Commissie legt het megabedrijf Google een ongekend hoge boete op van 4,34 miljard euro. Het voornoemde bedrag is bevestigd door EU-commissaris Margrethe Vestager. Het is de hoogste boete die de EC ooit heeft opgelegd.

De reden voor de boete is machtsmisbruik door Google via het besturingssysteem Android. De commissie oordeelt dat Google zich op drie verschillende manieren via Android schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie:

  • Telefoonfabrikanten die op een Android-toestel Google Play Store willen installeren, worden door Google gedwongen om de standaardbrowser van Google, Google Chrome, en de zoek-app van Google te installeren, omdat ze anders geen toegang krijgen tot Google Store;
  • Telefoonfabrikanten en telecomproviders werden eerder door Google omgekocht zodat ze uitsluitend de zoekmachine van Google op nieuwe telefoons zouden installeren;
  • Google maakt het fabrikanten onmogelijk om telefoons te verkopen met niet-goedgekeurde forks van Android erop.

Momenteel draait 80% van alle mobiele apparaten die er zijn op Android. Hieraan moet nu binnen 90 dagen een einde komen, anders wordt de boete nog hoger.

Google heeft al laten weten tegen de boete in beroep te zullen gaan. Het bedrijf voert als tegenargument aan dat Android de keuzemogelijkheden juist voor iedereen heeft uitgebreid, in plaats van beperkt. Google moet desondanks het verschuldigde bedrag direct overmaken. Het bedrag zal op een speciale, geblokkeerde rekening worden gezet. Daarna volgt de juridische procedure, die jaren kan duren, totdat het Hof van Justitie van de Europese Unie een definitief oordeel zal vellen. Wordt de commissie uiteindelijk in het gelijk gesteld, dan zal het geld worden verdeeld onder alle EU-lidstaten.

Google werd vorig jaar ook al beboet door de Europese Commissie wegens machtsmisbruik.[1]

Bronnen[bewerken]