Naar inhoud springen

Google moet 2,42 miljard euro boete betalen aan Europese Commissie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 juni 2017 

Google moet 2,42 miljard euro boete betalen aan Europese Commissie wegens voortrekken van de eigen vergelijkingssite ten nadele van concurrenten

De Europese Commissie legt internetgigant Google een recordhoge boete van 2,42 miljard euro op wegens machtsmisbruik via de eigen zoekmachine.

Als de consument zoekopdrachten invoert in de zoekmachine van Google om bepaalde producten te vinden, trekt Google stelselmatig de eigen vergelijkingssite voor, Google Shopping. Google Shopping verschijnt hierdoor steeds bovenaan het scherm met de zoekresultaten. Aldus wordt de keus die de consument heeft in feite ingeperkt. Ook worden allerlei concurrenten die Google op dit vlak heeft benadeeld, doordat zij steeds minder bezoekers krijgen. Google moet nu binnen 90 dagen stoppen met het bovenaan zetten van Google Shopping, op straffe van dwangsommen.

Google lijkt overigens voorlopig niet van plan de boete te gaan betalen, de kans is zeer groot dat het bedrijf in beroep gaat. Daarmee kan het nog jaren duren voor de boete daadwerkelijk wordt betaald.

Bronnen[bewerken]