Naar inhoud springen

Europese Commissie: geen uitstel brexitdatum tot 30 juni

Uit Wikinieuws

20 maart 2019 

De Europese Commissie heeft vandaag het voorstel van de Britse premier Theresa May om de brexitdatum met drie maanden te verschuiven naar 30 juni in principe verworpen. Wat betreft de Europese Unie zijn er maar twee mogelijkheden: of het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU nog vóór 23 mei (dit in verband met de Europese Parlementsverkiezingen, waaraan het VK dan nog zou deelnemen om slechts korte tijd later uit de EU te stappen), of er komt een veel langer uitstel van de brexit, mogelijk meerdere jaren.

May hoopte met het uitstel tot 30 juni haar eigen deal, die de afgelopen maanden al twee keer door het Britse parlement is weggestemd[1], er bij een derde stemming − die volgende week gehouden zou moeten worden − alsnog doorheen te krijgen, waarna er nog even tijd is om overgebleven zaken te regelen. Mocht de deal het deze keer inderdaad halen, dan is de EU alsnog bereid het korte uitstel van drie maanden te verlenen. Dit laatste heeft Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, laten weten. De kans dat dit gebeurt lijkt echter niet groot. John Bercow, de Speaker van het Britse Lagerhuis, gaf afgelopen maandag te kennen dat er in het Lagerhuis helemaal niet een derde keer gestemd kan worden over de deal als die niet drastisch wordt gewijzigd.

Officieel staat de brexitdatum nog altijd op 29 maart 2019, dus slechts negen dagen vanaf nu. Het Britse Lagerhuis stemde zes dagen geleden voor een verschuiving van deze datum.[2] Het lijkt er inmiddels sterk op dat het hoe dan ook op een "no deal"-brexit uitdraait als de datum van 29 maart niet wordt verschoven.

Bronnen[bewerken]