Brexit-deal May opnieuw weggestemd

Uit Wikinieuws

13 maart 2019 

In het Britse Lagerhuis is gisteravond ook de nieuwe, aangepaste versie van de brexitdeal, die May maandagavond na nieuwe onderhandelingen overeenkwam met EC-voorzitter Jean-Claude Juncker, weggestemd. Deze keer waren er 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor. Het verschil was daarmee weliswaar minder groot dan in januari, nochtans betekent dit een nieuwe forse nederlaag voor May.

Het aangepaste akkoord betrof opnieuw de kwestie van de Ierse backstop, de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland, al tijden een schijnbaar onoverkomelijk struikelblok in het hele brexitdossier. In de nieuwe, vanavond weggestemde versie van de deal kreeg het VK van de EU de garantie dat de backstop van tijdelijke aard zou zijn. Geoffrey Cox, de hoogste juridische adviseur van de Britse regering, reageerde echter weinig positief op het akkoord. Het VK kan de backstopregeling niet eenzijdig opzeggen, daardoor is er volgens Cox nog altijd een te groot gevaar dat het VK na de uittreding uit de EU voor onbepaalde tijd gevangen blijft in de douane-unie van de EU. Dit laatste is nou net iets wat de meeste brexiteers absoluut niet willen.

May verklaarde in een reactie zeer teleurgesteld te zijn over de nieuwe afwijzing. De Britse kranten pakten vanmorgen stevig uit over de impasse en richtten de pijlen met name op May. Volgens The Times verkeert het VK nu in een crisis.

Mogelijke gevolgen en toekomstscenario's[bewerken]

Radiocommercial voor Nederlandse bedrijven over de brexit

Vandaag zal nu eerst gestemd gaan worden over de vraag of het Verenigd Koninkrijk op 29 maart helemaal zonder deal uit de EU moet treden. Aangezien bijna niemand van de betrokken partijen dit ziet zitten (noch in het kamp van de brexiteers, noch in het anti-brexit-kamp ofwel de remainers), zal de uitkomst van deze stemming waarschijnlijk negatief zijn. Daarmee lijkt vervolgens een uitstel van de brexitdatum (die over 17 dagen vanaf nu is) de meest waarschijnlijke optie geworden. Dit creëert op zijn beurt weer allerlei mogelijke vervolgscenario's. Een daarvan is een tweede referendum met de vraag of de Britse bevolking de hele brexit überhaupt nog wel wil. Dit is waar de meesten in het remain-kamp vurig op hopen.

Dit alles betekent overigens geenszins dat de mogelijkheid van een no deal-brexit nu van de baan is. De laatste weken zijn allerlei grote bedrijven op het Europese vasteland druk bezig met op dit meest ongunstige scenario te anticiperen.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Global News, "Brexit: British PM May's revised deal rejected by Parliament", video op YouTube, 12 maart 2019