Eerste ontwikkelingscontract Artemisprogramma is een feit

Uit Wikinieuws

24 mei 2019 

SLS-Orion, de raket die voor bemande Artemisvluchten gebruikt wordt.

NASA heeft gisteren bekend gemaakt dat Maxar Technologies het Power and Propulsion Element (PPE) van de Lunar Gateway gaat bouwen. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf dat tot twee weken geleden SSL heette wordt daarin bijgestaan door de bedrijven Blue Origin en Draper. De bouw van het PPE is het eerste aanbestede nieuwe onderdeel van het Artemisprogramma.

De Lunar Gateway is een toekomstig ruimtestation dat in een baan om de maan draait en als ruimtebasis functioneert voor maanlanders en bemanningscapsule. Maanlanders en ruimtecapsules kunnen er aankoppelen, geassembleerd, onderhouden en bijgetankt worden. Ook zal het de communicatie met de bemanning op de maan onderhouden. Het PPE zorgt voor de voortstuwing, besturing, en electriciteit in van Lunar Gateway. Ook de communicatieantennes zullen in het PPE zitten. Door de Lunar Gateway moet het gemakkelijker worden tussen de maan en de aarde te reizen en op den duur een maanbasis te bevoorraden.

Wat is het Artemisprogramma?[bewerken]

NASA hoopt met het Artemisprogramma dat in maart door vicepresident van de VS Mike Pence werd aangekondigd en begin deze maand de naam Artemis (naar de tweelingzus van Apollo en tevens de godin van de maan) kreeg, vanaf 2024 weer Amerikanen op de maan te zetten. In een later stadium zullen ook internationale partners bij het programma aansluiten, wordt de Lunar Gateway uitgebreid en zal een permanent bemande maanbasis worden gebouwd. Naast de Lunar Gateway zullen de SLS-raket, de Orion-capsule, en een nog te ontwikkelen maanlander worden ingezet. Eerder deze week maakte Bill Gerstenmaier namens NASA bekend hoe het programma er tot en met 2028 in grote lijnen uitziet. Er worden in totaal 37 lanceringen verwacht voor 5 bemande maanlandingen. Naast SLS-Orion zullen ook commerciële raketten voor de onbemande vluchten worden ingezet. NASA heeft afgelopen maan voor 45,5 miljoen dollar aan subsidies verstrekt aan elf bedrijven om studies te doen naar de bouw van onderdelen die nodig zijn voor het Artemisprogramma. De reeds geplande vluchten van SLS-Orion zijn ondergebracht in het programma. Eind 2020 of begin 2021 wordt de onbemande testvlucht om de maan Artemis 1 verwacht. Artemis 2 is een bemande testvlucht om de maan. Artemis 3 zou volgens de huidige planning de eerste bemande maanlandingsmissie van het programma zijn waarna nog 4 maanlandingen volgen.

Bronnen[bewerken]