Eerste Kamer akkoord met 'boerkaverbod'

Uit Wikinieuws

26 juni 2018 

Na de Tweede is nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met een gedeeltelijk verbod om gezichtsbedekkende kleding te dragen, in het algemeen ook wel 'burkaverbod' genoemd. Het verbod behelst echter niet alleen boerka's, maar ook nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen. Het verbod is alleen op bepaalde plaatsen van kracht, zoals in overheidsgebouwen, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en het onderwijs.

De regeringspartijen waren verdeeld: CDA en VVD stemden voor en D66 en GroenLinks stemden tegen. Ditzelfde beeld was ook te zien bij de oppositie met voorstemmen van de ChristenUnie, SGP, 50Plus, Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Tegenstemmen kwamen daar van de PvdA en de SP.

De discussie over het al dan niet toestaan van gezichtsbedekkende kleding loopt al sinds 2005 en de eerste initiatiefwet werd al in 2007 ingediend, toen door de PVV. De Tweede Kamer heeft deze echter nooit behandeld. Daarna kwam Rutte I nog met een voorstel maar trok die later in. Het huidige voorstel is afkomstig van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Inhoudelijk is de wet wel veel minder streng dan eerdere voorstellen. Terwijl bij de tegenstanders vooral de vraag rijst welk praktisch probleem ermee opgelost wordt, noemde voormalig minister van Justitie Hein Donner in 2011 als argument: "Zo zijn we ook begonnen met een stickie." Van Donner is bekend dat hij als minister van Justitie al een verwoed tegenstander was van cannabisgebruik.

Andere landen gingen Nederland voor in het verbieden van gezichtsbedekkende kleding. In de landen in Europa waar Nederlands, Duits en Frans wordt gesproken is er al voor een verbod gekozen. In Europa geldt dat verder voor Italië, Spanje, Denemarken en Bulgarije. Maar ook geldt het verbod bijvoorbeeld in een islamitisch land als Marokko. Turkije is onder Edogan juist religieuzer geworden. Daar waren zelfs hoofddoeken jarenlang verboden in politieke functies. Dit verbod werd in 2013 gedeeltelijk teruggedraaid.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]