Naar inhoud springen

Boerkaverbod in Nederland tot nader order niet van kracht

Uit Wikinieuws

26 november 2018 

Vrouwen in nikab

Het beperkte boerkaverbod, waar de Eerste Kamer afgelopen juni mee hebben instemde[1] nadat het eerder al was goedgekeurd door Tweede Kamer, wordt tot nader order niet in de praktijk doorgevoerd. Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding moet gaan gelden voor openbare plekken, met name het openbaar vervoer, het onderwijs en ziekenhuizen. Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren heeft echter laten weten dat ze nog volop in overleg is over de manier waarop het verbod in de praktijk gehandhaafd moet gaan worden. Het verbod zal zeker niet voor 1 januari van kracht worden.

De burgemeesters van Rotterdam en Utrecht hebben inmiddels laten weten dat het verbod wat hen betreft geen enkele prioriteit heeft. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ging afgelopen vrijdag een stap verder, zij gaf te kennen dat ze het verbod helemaal niet gaat handhaven. Volgens haar past het niet bij het karakter van haar stad en is het een te zware maatregel in verhouding tot het gesignaleerde probleem. De burgemeester van Weert, Jos Heijmans, kan zich vinden in Halsema's besluit, hij is bang voor een angstcultuur.

Minister van Defensie Barbara Visser reageerde dit weekend geërgerd op Halsema, ze vindt dat die selectief winkelt in de wet. Premier Rutte zei vandaag dat de steden zich gewoon aan de wet hebben te houden: "Laten we de wet eerst maar eens invoeren, dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt".

Bronnen[bewerken]