Eerste H5N1-besmetting bevestigd in Rotterdam

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 augustus 2006 

Landen met bevestigde H5N1 besmettingen
Eerste H5N1-besmetting bevestigd in Rotterdam

Het Ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit meldt het eerste geval van H5N1 vogelgriep in ons land. De besmetting werd vastgesteld bij 2 uiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, zij zijn gestorven. De vogelgriep werd als eerst vastgesteld na een routine onderzoek door het Wild Life Health Centre en vonden aanwijzingen van H5N1. Ook het laboratorium in Lelystad, het CIDC, heeft dit bevestigd. Vervolgonderzoek moet definitief uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting betreft.

Hoewel een groot deel van de vogels in Blijdorp is gevaccineerd, ging het om 2 jonge uiltjes, die niet waren gevaccineerd. De uiltjes maakten deel uit van een nestje van vier. Ook de andere twee jonge uiltjes zijn overleden, maar zover bekend zonder dat er een aanwijzing voor H5N1 is. Het eerste uiltje werd 27 juli ziek. De dierentuin zal uit voorzorg de vogels zoveel mogelijk ophokken en/of afschermen. De Voedsel en Waren Autoriteit zal de komende dagen aanvullende monsters nemen van vogels in Blijdorp.

De dierentuin zal wel gewoon geopend blijven voor bezoekers omdat H5N1 alleen kan worden verspreid door direct contact met de besmette vogels of hun uitwerpselen. Wel worden voor de betrokken verzorgers maatregelen genomen en moet de dierentuin voorkomen dat er contact tussen vogels en bezoekers kan ontstaan.

De bron van de besmetting is onbekend. De dierenverzorgers in Blijdorp hebben uit voorzorg medicatie gekregen.

Het H5N1 virus

Pandemie[bewerken]

Experts vrezen nog steeds voor een mogelijke grieppandemie, die wereldwijd aan miljoenen mensen het leven zou kosten. Op het moment komt mens op mens besmetting nog niet op grote schaal voor, er is echter wel een geval bekend waarbij een familie elkaar besmette met het virus.

Bij een wereldwijde uitbraak van vogelgriep zouden in Nederland alleen, mogelijk 40.000 Nederlanders omkomen, dat stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in januari.

Deskundigen van het instituut gaan ervan uit dat bij een pandemie over een periode van drie maanden een kwart van de bevolking, ongeveer vier miljoen mensen, ziek zal worden. Een op de honderd besmetten zal volgens de statistici overlijden. Dat komt neer op ongeveer 40.000 burgers.

De laatste pandemie werd veroorzaakt door de Hongkonggriep die in 1968 en 1969 aan een miljoen mensen het leven kostte.Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?