"Geen H5N1-besmetting in Rotterdam"

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 augustus 2006 

Het H5N1-virus
"Geen H5N1-besmetting in Rotterdam"

Volgens minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn de twee sperweruiltjes in Diergaarde Blijdorp niet overleden aan het H5N1 vogelgriepvirus. Uit vervolgonderzoeken naar de doodsoorzaak van de twee uiltjes in de Rotterdamse dierentuin kan niet met zekerheid worden afgeleid dat zij zijn gestorven aan het vogelgriepvirus. Vandaag zijn de definitieve uitslagen binnengekomen.

In de nacht van 12 op 13 augustus maakte het Ministerie van Landbouw bekend dat in Diergaarde Blijdorp twee uiltjes waren overleden, vermoedelijk aan het H5N1 vogelgriepvirus. Het zou de eerste keer zijn dat deze variant van het vogelgriep in Nederland opdook. De verdenking werd als eerste vastgesteld door het Wild Life Health Centre in Utrecht. Deze bevindingen werden bevestigd door het Labaratorium in Lelystad (CIDC). Het is echter niet gelukt het H5N1-virus te isoleren, daardoor kan niet worden vastgesteld of het daadwerkelijk om H5N1 ging.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft diverse monsters van vogels in Blijdorp laten onderzoeken. Bij geen van de vogels, ook niet in de directe omgeving van de twee gestorven uiltjes, is vogelgriep vastgesteld.

De definitieve doodsoorzaak blijft dus onbekend. De dierenverzorgers in Blijdorp kregen uit voorzorg medicatie.

Bronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?