Naar inhoud springen

Doden in Venezolaanse grensplaats, gewelddadige confrontaties aan Venezolaanse grenzen

Uit Wikinieuws

25 februari 2019 
Afgelopen weekend zijn er diverse gewelddadige confrontaties geweest aan de grenzen van Venezuela met de buurlanden Brazilië en Colombia tussen hulpkonvooien die Venezuela niet in mogen en het Venezolaanse leger. Verder zijn er bij demonstraties in Santa Elena de Uairén (en), een stad in de Venezolaanse deelstaat Bolívar, doden en gewonden gevallen. De meeste berichten spreken over twee doden, onder wie een 14-jarige jongen. Enkele bronnen (waaronder Al Jazeera) noemen een veel hoger aantal doden, nl. 25. Ook bij de grens met Colombia kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen hulpkonvooien en het Venezolaanse leger. Hier werden drie vrachtwagens met hulpgoederen in brand gestoken.

De hulpkonvooien zijn in gang gezet onder leiding van de sinds vorige maand zelfbenoemde interim-president van Venezuela, Juan Guaidó.[1] Echter, Nicolás Maduro die nog altijd officieel president is, heeft alle grenzen van het land gesloten. Volgens de Venezolaanse regering zijn de hulptroepen een dekmantel voor het in gang zetten van een militaire interventie om Maduro af te zetten. Intussen heeft de bevolking van Venezuela te maken met een ernstig voedseltekort.

Bronnen[bewerken]  1. Zie voor meer achtergrondinformatie Guaidó verklaart zichzelf interim-president Venezuela, 24 januari 2019