Naar inhoud springen

Guaidó verklaart zichzelf interim-president Venezuela

Uit Wikinieuws

24 januari 2019 

Juan Guaidó samen met aanhangers tijdens een open calbido (en), 11 januari 2019

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft Juan Guaidó zichzelf gisteren uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. Hij zou daarmee de tijdelijke opvolger zijn van Nicolás Maduro. Terwijl Guaidó tegenover tienduizenden van zijn aanhangers de eed aflegde, zei hij: "Laten we allemaal zweren dat we niet zullen rusten tot wij vrij zijn".

Guaidó's presidentschap wordt gesteund door onder meer de regering van Brazilië. Ook veel andere Zuid-Amerikaanse landen, de Amerikaanse president Donald Trump en Canada erkennen Guaidó als de nieuwe president van Venezuela. De Europese Unie erkent Guaidó op dit moment niet. De huidige voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, deed vandaag niettemin een oproep aan Maduro om op eigen houtje af te treden. Volgens Tajani is Guaidó de enige die "democratische legitimiteit geniet". Andere linkse fracties binnen het EP keren zich van Guaidó's actie af en spreken van een staatsgreep. De Russische president Poetin blijft wel steun bieden aan Maduro, vandaag hadden de twee een telefonisch onderhoud.

Maduro, die vorig jaar mei werd herkozen en eerder deze maand juist de eed aflegde voor een nieuwe termijn van zes jaar als president, heeft woedend gereageerd op de machtsovername, en in het bijzonder op de steun die de VS biedt aan Guaidó. Vandaag verklaarde hij alle diplomatieke betrekkingen met de VS te zullen verbreken. Hij zegt dat de Venezolaanse ambassades en consulaten in de VS sluiten en dat alle Amerikaanse diplomaten binnen 72 uur Venezuela moeten hebben verlaten.

Bronnen[bewerken]