Naar inhoud springen

Dodelijke vuurzee in Parijs mogelijk veroorzaakt door brandstichting

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 september 2005 

Het gebouw na de brand
Op een trottoir in de buurt eren bloemen de doden en stellen linkse pamfletten het beleid van de regering op gebied van huisvesting, immigratie, tewerkstelling, enz. aan de kaak

De brand die uitbrak in een Parijs gebouw waarin zwarte immigranten woonden, kan door misdadigers aangestoken zijn. Groepen activisten stellen het huisvestings en immigratiebeleid aan de kaak.

In de nacht van 25 augustus op 26 augustus brak in een armzalig flatgebouw in 20, Bd Vincent Auriol in Parijs, Frankrijk, brand uit. Het gebouw huisvestte een aantal immigrantenfamilies uit Afrika. Deze families hadden het gebouw illegaal gekraakt, tot het gekocht werd door de lokale overheid en het door een liefdadigheidsinstelling gerund werd; zelfs daarna respecteerde het gebouw de toepasselijke veiligheidsnormen niet.

De situatie werd onderzocht door deskundigen. Terwijl er geen waterstof (brandstof, enz.) werd gevonden, scheen de snelheid van de brand op misdadige oorsprong te wijzen. Daarom opende het Parijse parker een onderzoek naar "brandstichting resulterend in dood". Een magistraat is al benoemd. De schuldigen riskeren maximaal een levenslange opsluiting, alhoewel kleinere misdadige kwalificaties weerhouden kunnnen worden tijdens het onderzoek.

Op zaterdag 4 september werden protesten gehouden over de recente branden, die de levens eisten van zwarte immigrantenfamilies, gehuisvest in onveilige gebouwen. Linkse groeperingen als de Revolutionaire Communistische Liga beschouwen het beleid van zowel de huidige centrumrechtse regering als zijn centrumlinkse voorganger op gebied van immigratie, tewerkstelling en huisvesting als antiprogressief en racismebevorderend.

Bronnen[bewerken]

Originele reportage
Dit artikel bevat originele journalistiek.