Den Haag grijpt in op Bonaire

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bestuurskantoor op het Wilhelminaplein

16 november 2018 

Staatssecretaris Raymond Knops gaat een programmamanager bestuursakkoord benoemen op Bonaire met de taak om de ambtelijke organisatie en het financiële beheer in de Caribische gemeente opnieuw in te richten. De huidige slagkracht van het Bonairiaanse bestuur zou volgens de bewindspersoon ver onder de maat zijn. Knops zorgt in de komende twee jaar voor een drastische reorganisatie van de belastingen, en gedragstrainingen voor zowel bestuurders als ambtenaren. Hiertegenover staan miljoenen euro's voor woningbouw en verbetering van de wegen.

Bonaire heeft 20.000 inwoners en kent grote sociale en economische problemen. Deze moeten aangepakt worden door een in verhouding kleine eilandsraad van elf mensen. Deze moet niet alleen een antwoord bieden op de armoede en verloedering, maar ook infrastructuur van formaat beheren, zoals een zeehaven, een vliegveld en natuurbescherming. Naast het kleine aantal raadsleden, is het politieke landschap ook nog eens sterk versplinterd. Beleid komt daarom maar niet van de grond, terwijl Nederland al een jaar lang een budget ter beschikking heeft staan.

Anders dan bij Sint Eustatius vorig jaar, heeft Knops de eilandsraad van Bonaire niet volledig buitenspel gezet. Deze week werd nog bekend dat Knops daar ook de verkiezingen heeft afgelast. Bij deze ingreep op Bonaire is het lokale bestuurscollege betrokken, al zou het volgens insiders 'met het pistool op het hoofd' zijn geweest. Er is overeengekomen dat Knops een deel van de macht gedurende twee jaar naar zich toetrekt. De eilandsraad kreeg 24 uur de tijd om het akkoord te lezen en akkoord te gaan. Ondanks de druk, gebeurde ook dit bij meerderheid.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?