Deelstaat Rijnland-Palts door bosbranden getroffen

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

3 augustus 2018 

Door de langdurige droogte en temperaturen ver boven de 30 graden moeten de brandweerdiensten in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts steeds vaker bosbranden bestrijden. Voor een deel van de deelstaat is de waarschuwingsgraad verhoogd van code 4 naar 5. De regio Rijn-Hessen bereikte vorige week zelfs de hoogste waarschuwingscode.

Tegen de achtergrond speelt zeker mee dat Rijnland-Palts bedekt is met hele grote oppervlaktes bos. Daarnaast worden de landerijen intensief benut door de landbouw. Alleen al het Paltserwoud bestrijkt bij elkaar 170.000 hectare. Worden aangrenzende bosgebieden zoals de noordelijke Vogezen erbij geteld dan is de oppervlakte nog groter.

De landerijen en velden zijn voor een groot gedeelte verdord en zijn al verschillende malen in de brand gevlogen vanwege oververhitting van de machines. Voor de brandweer in Boppard was dit al drie maal de reden om uit te rukken. Daarnaast vatte een hectare weide vlam bij Blankenrath en een combine in Becherbach. In Ludwigshafen am Rhein brak een veldbrand uit in de nabijheid van een woonwijk doordat een sigarettenpeuk achteloos was weggeworpen. Zondag brandde nog een korenveld uit in de buurt van Sosberg. De brandweer kon daar ternauwernood voorkomen dat de brand oversloeg op een bosgebied.

Er hoeft niet veel te gebeuren waardoor een bos vlam vat. Een auto met warme motor die langs een dor weideveld staat kan al voldoende zijn. Niettemin zijn zeer grote oppervlaktebranden nog niet in de deelstaat voorgekomen. Deze ontstaan vooral in naaldhout, terwijl in Rijnland-Palts vooral veel loofbomen voorkomen. De vraag of de brandweer echter opgewassen is tegen een grote bosbrand, zoals onlangs nog in de buurt van Athene, valt door experts niet eensluidend te beantwoorden. Ook worden er per brandweerdienst verschillende antwoorden gegeven.

Een blik van de Rehberg op de Rijksburcht Trifels

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Rheinland-Pfalz von Waldbränden betroffen », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 2 augustus 2018.
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?