Griekenland: drie dagen nationale rouw na bosbranden

Uit Wikinieuws

25 juli 2018 
De Griekse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, na de hevige natuurbranden die afgelopen maandag uitbraken in de regio Attica (en), in de buurt van Athene. Premier Tsipras is vanwege de branden voortijdig teruggekeerd van een bezoek aan Bosnië.

Bij de bosbranden zijn volgens de laatste berichten meer dan 80 doden gevallen. 26 dodelijke slachtoffers werden in een grote groep gevonden op een veld in de buurt van het strand, waar ze naar een ontsnappingsroute moeten hebben gezocht. De slachtoffers hadden elkaar omhelsd, wellicht in de wetenschap dat ze gezamenlijk gingen sterven. Onder de doden zijn verder een Belg en een Poolse vrouw samen met haar zoon. Het aantal doden zal vermoedelijk nog verder oplopen, tientallen mensen worden nog vermist. Naar hen wordt nog altijd gezocht. Ook zijn er zo'n 200 gewonden. Meer dan 1000 gebouwen zijn verwoest of in ieder geval beschadigd en veel mensen zijn hun woning kwijt. De kustwacht zegt zo'n 700 mensen te hebben gered.

Met name de havenstad Rafina (en) en het naburige Mati zijn zwaar getroffen door de brand. Mati lijkt zelfs bijna volledig door de vlammen te zijn weggevaagd. Het gebied rond deze plaatsen is een populaire vakantiebestemming, vooral onder de Grieken zelf.

Natuurbranden in de zomer zijn op zich een vrij normaal verschijnsel in Griekenland, maar zo fel als nu en met zoveel slachtoffers is ongebruikelijk. Vermoedelijk heeft de droge winter er mede aan bijgedragen dat de brand in korte tijd zo hevig kon worden, in combinatie met de sterke wind. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: