Chinezen rouwen om slachtoffers aardbeving

Uit Wikinieuws

19 mei 2008 

Een vrouw wordt gered na meer dan 50 uur gevangen te hebben gezeten

In China zijn vanaf vandaag drie dagen van rouw afgekondigd om de slachtoffers van de aardbeving van 12 mei te gedenken. Alle vlaggen hangen halfstok, festiviteiten en voorstellingen zijn afgelast en de tocht van de olympische vlam is stilgelegd. De televisiekanalen onthouden zich van amusementsprogramma's en de omroepers dragen zwarte kleding. Vandaag werd op het tijdstip dat de aardbeving vorige week plaatsvond, twee minuten voor half drie 's middags, in heel China drie minuten stilte in acht genomen.

Het officiële dodental staat nu op 34.000 en er zijn meer dan 200.000 gewonden. Naar schatting 10.000 mensen liggen nog onder de puinhopen van de ingestorte gebouwen. Bijna 5 miljoen mensen zijn dakloos geraakt en de Chinese regering heeft laten weten dat zij buitenlandse hulp nodig heeft voor voldoende tenten voor deze mensen. Een eerste schatting door de Chinese regering van de materiële schade komt op 5,7 miljard euro.

Aardverschuivingen hebben slachtoffers gemaakt onder reddingswerkers en rivieren geblokkeerd waardoor er nieuwe meren zijn ontstaan. Ten minste drie van deze meren zijn al overstroomd. Ook zijn er nog geregeld naschokken, zondag vond er een plaats met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

Verwant artikel[bewerken]

Bronnen[bewerken]