Naar inhoud springen

Aardbeving in China eist duizenden levens

Uit Wikinieuws

12 mei 2008 

PEKING - Een zware aardbeving die vanmiddag om half drie (lokale tijd) de Chinese provincie Sichuan trof, heeft tot nu toe minstens 12.000 mensen het leven gekost en het aantal blijft oplopen, zo meldt het Chinese persbureau Xhinhua. Tijdens een persconferentie dinsdagochtend van vice-gouverneur van de provincie Sichuan Li Chengyun werd gemeld dat ongeveer 9.400 mensen onder het puin begraven liggen en ruim 26.000 mensen gewond zijn.

De Chinese regering zet ruim 30.000 militairen in. Premier Wen Jiabao sprak op weg naar het getroffen gebied van een "grote ramp" en riep op tot kalmte. Wen heeft volgens persbureau Xinhua de hulpverleners opgedragen de wegen die naar het epicentrum leiden dinsdag uiterlijk rond middernacht te hebben vrijgemaakt.

Het epicentrum van de aardbeving lag ongeveer 90 kilometer ten noordwesten van Chengdu. De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter en werd ook gevoeld in Peking, Sjanghai en in de Thaise hoofdstad Bangkok, 2000 kilometer ten zuiden van het epicentrum. In Sjanghai werden een aantal wolkenkrabbers uit voorzorg ontruimd.

De aardbeving is de zwaarste in China sinds de beving in de stad Tangshan in 1976.

Bronnen

[bewerken]
[bewerken]