Naar inhoud springen

Chinese topvrouw Huawei gearresteerd in Vancouver

Uit Wikinieuws

7 december 2018 

Hoofdkantoor van Huawei in Shenzhen.

Afgelopen week is op het vliegveld van de Canadese stad Vancouver Meng Wanzhou (en) gearresteerd, de financieel directrice van het Chinese telecombedrijf Huawei en de dochter van de oprichter van het bedrijf, Ren Zhengfei (en). De arrestatie was afgelopen zaterdag al. De Canadese justitie maakte het echter pas woensdag publiekelijk bekend, toen Wanzhou moest voorkomen.

Wanzhous arrestatie gebeurde op verzoek van de Verenigde Staten, die tevens om haar uitlevering hebben verzocht. Huawei wordt er namelijk van verdacht dat het zich in de VS niet heeft gehouden aan de aldaar geldende Amerikaanse sancties tegen Iran, die enkele maanden geleden werden (her)ingevoerd.[1] Verder zijn de VS vooral bang om via de Huawei-apparatuur door China bespioneerd te worden.

China reageert woedend op de arrestatie, en heeft Canada en de VS elk afzonderlijk opgeroepen meer duidelijkheid te geven omtrent de toedracht van de arrestatie. Huawei zelf ontkent in een reactie dat het de regels heeft geschonden. Volgens Huawei-bestuursvoorzitter Guo Ping is er op dit moment zeer weinig duidelijk over de beschuldigingen, en is Huawei niet op de hoogte van enige misdraging van Wanzhou. De Chinese ambassade in Canada heeft Wanzhous onmiddellijke vrijlating geëist.

De relatie tussen de VS en China was de laatste tijd toch al gespannen vanwege de handelsoorlog tussen deze twee landen[2]. Dit alles werkt de vrees voor een verdere escalatie van deze handelsoorlog in de hand, met als gevolg dat de beurzen sinds woensdag wereldwijd dalen. De AEX sloot gisteren voor het eerst in bijna twee jaar onder de 500 punten. Juist op de dag van Wanzhous arrestatie spraken de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens de VN-top in Buenos Aires (en) af om de onderlinge spanning wat te verminderen.

Zowel de Canadese premier Trudeau als president Trump zeggen geen enkel aandeel te hebben gehad in de arrestatie. Trudeau zegt dat hij er wel van af wist, maar "geen actieve politieke rol of bemoeienis" had. President Trump zegt überhaupt niet van de arrestatie te hebben geweten.