VS voert importheffing door op Chinese producten, China slaat terug

Uit Wikinieuws

15 juni 2018 
De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen nacht zijn handtekening gezet onder het besluit om heffingen ter waarde van 50 miljard Amerikaanse dollar door te voeren op door de VS geïmporteerde producten uit China. Het gaat in totaal om 1102 producten, voor 818 daarvan gelden de heffingen vanaf 6 juli. Voor de rest staat nog geen concrete datum vast. Er komen onder meer heffingen van 25 procent op medische apparaten, onderwijsmaterialen en producten bedoeld voor de luchtvaart. De heffingen gelden niet voor meer alledaagse producten zoals mobiele telefoons en televisies.

Volgens Trump is er sprake van oneerlijke handelspraktijken door China, dat intellectueel en technologisch eigendom van de VS zou afpakken. De huidige importheffingen gelden als een compensatie voor de economische schade die de VS hierdoor volgens Trump zou hebben geleden.

Inmiddels heeft China van zijn kant al tegenmaatregelen afgekondigd. Er komen vanaf 6 juli in China eveneens heffingen ter waarde van 34 miljard Amerikaanse dollar op geïmporteerde Amerikaanse producten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om landbouwproducten zoals sojabonen, elektrische voertuigen en aquatische producten.

Deskundigen voorspellen dat China en de Europese Unie een stuk meer op elkaar aangewezen zullen raken als handelspartners, nu de VS zich opeens een heel andere rol aanmeet op het toneel van de wereldhandel. Bedrijven in Nederland, met name in de groente-, fruit- en tuinsector, merken de laatste tijd al dat de vraag vanuit China toeneemt.

Bronnen[bewerken]