Catalonië roept onafhankelijkheid uit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 oktober 2017 
Catalonië roept onafhankelijkheid uit

Catalonië heeft vandaag geheel eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen. Een meerderheid van de parlementsleden heeft ingestemd met de resolutie van de meerderheidspartijen Junts pel Sí en Candidatura d'Unitat Popular. De goedgekeurde tekst stelt dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt onder de vorm van een republiek.

De parlementsleden konden anoniem hun stem uitbrengen door middel van stembriefjes die vooraan in een urne werden gedeponeerd. De telling gaf als resultaat 70 stemmen voor, 10 tegen, en 2 onthoudingen. Na de bekendmaking werd het Catalaanse volkslied Els Segadors gezongen. De vertegenwoordigers van de Spaansgezinde partijen Cs, PSC en PP namen niet deel aan de stemming, zij verlieten vroegtijdig het parlement.

De Spaanse premier Rajoy riep kort na de onafhankelijkheidsverklaring de senaat bijeen, om het gevreesde 'artikel 155' in werking te doen treden. Die keurde de toepassing ervan ook goed. Artikel 155 houdt in dat Catalonië zijn volledige bestuurlijke bevoegdheid verliest. Hierop besloot de Spaanse regering het volledige Catalaanse regioparlement per direct te ontslaan en zelf het bestuur over de regio tijdelijk in handen te nemen. Premier Rajoy heeft voor 21 december nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor Catalonië.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]