Naar inhoud springen

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag opgestapt

Uit Wikinieuws

7 oktober 2019 

Pauline Krikke (vertrokken)
Johan Remkes (waarnemend)

Op zondag 6 oktober heeft Pauline Krikke (VVD) door middel van een videoboodschap op Instagram haar onmiddellijke vertrek als burgemeester van Den Haag aangekondigd.

Als reden gaf zij op dat haar uitoefening van het burgemeestersambt steeds meer onder druk was komen te staan en dat zij daarom de eer aan zichzelf heeft gehouden en is opgestapt. Directe aanleiding was het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat het volledig uit de hand lopen van de nieuwjaarsvuren in Scheveningen dit jaar [1] onder de loep had genomen en waarin Krikke het zwaar te verduren had gekregen omdat zij onvoldoende toezicht zou hebben gehouden.

Den Haag verkeert momenteel in een bestuurscrisis. Het college is afgelopen week gevallen[2] daar twee wethouders van Groep de Mos/Hart voor Den Haag zijn afgetreden (waaronder partijleider Richard de Mos zelf) omdat zij van corruptie worden beschuldigd. Ook deze bestuurlijke perikelen heeft Krikke meegewogen in haar afweging om het ambt neer te leggen.

Pauline Krikke trad, na een paar jaar in de Eerste Kamer te hebben gezeten, in maart 2017 aan als Haags burgemeester. Eerder was ze al burgemeester van Arnhem en wethouder van Amsterdam.

Per 12 oktober is partijgenoot Johan Remkes tot waarnemend burgemeester van Den Haag benoemd.

Bronnen[bewerken]