Naar inhoud springen

Brand veroorzaakt ook overlast in Zaanstad en Purmerend

Uit Wikinieuws

30 januari 2007 

Velsen

Rond 09.00 uur vanmorgen is er een brand ontstaan in een schip aan de Velserkade te Velsen. Op dit moment staat het achterschip in brand en is er veel rookontwikkeling. Het industriegebied is op dit moment ontruimd en inwoners van Velsen, Zaanstad en Purmerend wordt aangeraden ramen en deuren te sluiten.

Overlast in Velsen-Noord[bewerken]

De brand is ontstaan doordat het isolatiemateriaal van het schip, de SCH302, in brand vloog tijdens een reparatie met een snijbrander. In het gebied rondom het schip in Velsen-Noord is een te hoge concentratie blauwzuur en koolmonoxide gemeten. Eén werknemer van het schip is naar het ziekenhuis overgebracht, vermoedelijk wegens ademhalingsproblemen. Verder wordt het verkeer over de A9 (vanuit Alkmaar de N203 richting de A10) omgeleid en is de Wijkertunnel afgesloten. De scheepvaart wordt niet gestoord. Omwonenden krijgen het advies om ramen en deuren gesloten te houden, de afzuigkap niet aan te zetten en de regionale omroep aan te zetten. Ook luchtzuiveringsinstallaties in gebouwen moeten worden uitgezet, aldus de brandweer.

Overlast in Zaanstad[bewerken]

De stank en giftige rook drijft ook naar Purmerend en Zaanstad. In de laatstgenoemde stad is het zuidelijke gedeelte van Assendelft afgesloten voor verkeer. Het betreft het gebied tussen de N246, pont Buitenhuizen en de Genieweg in Heemskerk. Voor verkeer op de N246 is niet mogelijk vanaf Pont Buitenhuizen richting Beverwijk. Dit deel blijft wel bereikbaar voor bewoners van dit gebied. Voor inwoners van de gemeente Zaanstad is er een speciaal telefoonnummer geopend waarop burgers met vragen terecht kunnen: 0900 - 235 235 2 (lokaal tarief, 24/7 bereikbaar). Ook op de website van de gemeente Zaanstad en RTV-NH worden nieuwsberichten verspreid. Regio Zaanstreek Waterland heeft een operationeel team ingesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van de brandweer, politie, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en de gemeente. Zaanstad heeft een brandbestrijdingspeloton naar de brand in Velsen Noord gestuurd, met onder andere een blusboot.

Overlast in Purmerend[bewerken]

Er zijn geen giftige stoffen gemeten in Purmerend. De wind lijkt bovendien te gaan draaien naar het zuiden, waardoor Purmerend uit de lijn van de rook komt te liggen. Bij eventuele stankoverlast kunnen ramen en deuren worden gesloten.

Trivia[bewerken]

De rederij van het schip; W. van der Zwan had in augustus 2006 ook al te maken met een brand. Toen ging een pand van het bedrijf in Scheveningen grotendeels in vlammen op. Volgens de rederij werd die brand veroorzaakt door kortsluiting.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]