Brand jongerencentrum Meijhorst, Nijmegen

Uit Wikinieuws

13 oktober 2007 

Jongerencentrum Meijhorst in lichtelaaie

Zaterdagnacht 13 oktober 2007 rond 01.00 uur brandt jongerencentrum 't Boerderijtje in de Nijmeegse wijk Meijhorst in het stadsdeel Dukenburg af. Het pand, een voormalige 19e-eeuwse boerderij van het historische Landgoed Duckenburgh, is het laatste oude gebouw in deze 65-er jaren nieuwbouwwijk.

Het vuur greep snel om zich heen en in korte tijd stond het oude dak, nog bedekt met pannen op stro, in lichtelaaie. De brandweer, die snel ter plaatse is, kon het kleine deel nog redden, maar het dak van de voormalige stal, die het jongerencentrum herbergt, ging geheel in vlammen op. Er werden twee brandhaarden geconstateerd. Nader onderzoek is gaande; maar het vermoeden brandstichting dringt zich op. De paar maanden ervoor zijn enige malen beginnende brandjes in de kiem gesmoord.

Het gebouw heeft in de loop der jaren meerdere bestemmingen gehad. Zo was het eind jaren '60 noodkerk; daarna is het tijdelijk een wijkcentrum en ontmoetingsruimte geweest. Het gebouw, gemeente-eigendom geworden, is rond 1985 geïntegreerd in een 'aanpandig' gebouwencomplex waarin het zwembad, het wijkcentrum, de dependance van de stadswinkel en de christelijke kerk van stadsdeel Dukenburg zijn gevestigd. Daarbij is de huiskamer van het woongedeelte ondergegaan in de bouw van het aanpandige zwembad. Later wordt welzijnsorganisatie Tandem user van de boerderij. Stichting Tandem start in de voormalige veestal een jongerencentrum. Rond het jaar 2000 wordt dit jongerencentrum overgenomen door de kleine welzijnsorganisatie Phaedon, die sinds 2006 is opgenomen in de multiculturele welzijnsorganisatie Stichting Inter-Lokaal. De kleinere deel van de boerderij is enige tijd kantoor en vergaderruimte, later houdt de Kerk van Jesus van Nazareth er religieuze diensten; de laatste jaren is die ruimte in gebruik bij de Arubaans-Antilliaanse welzijnsorganisatie GAAPA, en dient het onder andere als oefenruimte voor de Antilliaanse slagwerkgroep Semper Aktivo I Positivo.

Het jongerencentrum speelt een actieve, maar niet onbesproken rol in de wijk. Meijhorst is een wijk met een dorps karakter en het jongerencentrum ligt samen met de andere centrumfuncties aan een plein dat de rol heeft van hot spot, waar alles samenkomt, nieuwtjes worden uitgewisseld, maar ook confrontaties plaatsvinden tussen verschillende groeperingen. Van de ene kant klagen wijkbewoners vaak over jongerenoverlast, van de andere kant is het jongerencentrum juist actief bij verbeteracties in de wijk, variërend van schoonmaken tot opschilderen tot het verzorgen van wijkrecepties en van dineravonden voor senioren. Het jongerencentrum participeert bij veel wijkactiviteiten of neemt daarbij zelfs het voortouw. Vaak moet het multicultureel georiënteerde centrum bemiddelend optreden bij spanningen tussen jongerengroepen. Het centrum vangt in 2003 de jeugd op na de dramatische moord op de 16-jarige Maja Bradaric, regelmatig bezoekster; en in 2006-2007 geeft het actieve steun aan een alleen achtergelaten jonge asielzoeker.

Het gebouw van het jongerencentrum heeft juist zijn zoveelste opknapbeurt achter de rug en is in de week voor de brand feestelijk heropend. De ruïneuze aanblik raakt veel bewoners van Dukenburg emotioneel; zij ervaren het als aantasting van een stuk geschiedenis van dit stadsdeel, dat in 2006-2007 zijn veertigjarig bestaan heeft gevierd. De muren staan nog overeind en herbouw lijkt mogelijk. Maar het gebouw wordt bedreigd door de grootschalige nieuwbouwplannen in Dukenburg, waar de komende jaren door verdichting 1500 woningen gebouwd worden.

Bronnen[bewerken]


Originele reportage
Dit artikel bevat originele journalistiek.