Naar inhoud springen

Bouterse zet geldkraan opnieuw open voor de verkiezingen

Uit Wikinieuws
De Jules Wijdenboschbrug. De bouw ervan werd het symbool voor de buitensporige uitgaven van de NDP-regering van 1996-1999

5 oktober 2019 

De oppositie van Suriname uitte in de afgelopen week haar zorgen over de grote schuldenberg die president Desi Bouterse (NDP) een jaar voor de verkiezingen op 25 mei 2020 aankondigt te gaan opbouwen. In de jaarrede maakte de president bekend dat hij voor het komende jaar 1,3 miljard SRD (circa 160 miljoen euro) meer wil uitgeven dan er aan inkomsten binnenkomen.

Met het verruimde uitgavenpatroon lijkt Bouterse het patroon te herhalen dat hij ook in aanloop naar eerdere verkiezingen vertoonde. Regeerperiodes van het militaire regime van Bouterse en daarna van de door hem opgerichte NDP leidden in de jaren tachtig, opnieuw in de jaren negentig en vervolgens tijdens zijn huidige regeerperiode in 2015 tot hyperinflatie en verarming van het land. Na de regeerperiode van de NDP van 1996-1999 lukte het twee opvolgende regeringen van Ronald Venetiaan (NPS) niet geheel om de schuldenberg ongedaan te maken. Hiervoor werden ontwikkelingsgelden van Nederland en de invoering van een nieuwe munt in 2004 ingezet. In 2016 had Suriname opnieuw te maken met hyperinflatie, als gevolg van het bijdrukken van geld voorafgaand aan de verkiezingen van 2015. Een half jaar geleden ontsloeg Bouterse de succesvolle president van de CBvS, Glenn Gersie, in ruil voor de vertrouweling Robert-Gray van Trikt, de zoon van onderwijsminister Lilian Ferrier (NDP). In de financiële wereld is bezorgd gereageerd op deze zet.

Gregory Rusland (NPS) waarschuwt dat een nieuwe geplande lening van 550 miljoen USD (493 miljoen euro) betekent dat er op jaarbasis 50 miljoen USD in harde valuta terugbetaald moet worden. Hij wil dat de regering tot aan de verkiezingen geen leningen meer aangaat, omdat daarmee het volk en de volgende regering voor financiële problemen gesteld worden. Rusland verwijt Bouterse daarnaast te lang in zijn ambt te willen blijven, evenals Bouterse dit twee verkiezingen eerder de toenmalige president Venetiaan (NPS) verweet. Bouterse is nu anderhalf jaar ouder dan Venetiaan destijds.

Ongerustheid is er ook bij Carl Breeveld (DOE). Hij vatte de jaarrede samen als: "...het sleutelwoord is: schulden, schulden, schulden." Ondervoorzitter Henk Ramnandanlal (PALU) hekelt de onwaarheden die hij in de jaarrede van Bouterse herkent. Het zou daarbij gaan om belangrijke zaken. Ook vraagt hij zich af hoe een tekort wordt begroot van 1,3 miljard SRD, terwijl blijkbaar nieuwe leningen nodig zijn ter hoogte van 6 miljard SRD.

Vanuit eigen NDP-kring klinkt er alleen lof voor Bouterse. Partijgenoot Rashied Doekhi voorspelt dat niemand anders dan Bouterse de volgende verkiezingen kan gaan winnen.

Van april tot en met juni 2019 registreerde het Bureau voor de Staatsschuld drie nieuwe leningen ter hoogte van bij elkaar 98 USD.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: