Naar inhoud springen

20 organisaties in Suriname protesteren uit vrees 'financiële ramp'

Uit Wikinieuws
Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad

31 oktober 2019 

Vandaag zijn in Paramaribo twintig organisaties de straat op gegaan om te protesteren tegen een initiatiefwet die NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft ingediend. Zij hebben een petitie overhandigd aan waarnemend Assemblée-voorzitter Melvin Bouva. De NDP wil de wet zo snel mogelijk door het parlement hebben behandeld. Tegenstanders zeggen dat de NDP de wet erdoor wil drukken.

De wet is gericht op opheffing van het kredietplafond en van de strafmaatregel tegen de minister van Financiën indien die het plafond overschrijdt. Recentelijk bleek dat dit plafond werd overschreden door minister Gillmore Hoefdraad. Op overtreding van de wet staat een maximumgevangenisstraf van tien jaar.

Vier leden van de VHP dienden op 16 oktober aangifte in tegen de minister. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie mengde zich in de aanklacht. Hij stuurde een brief waarin hij de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) beschuldigde van partijdigheid. Procureur-generaal Baidjnath Panday, die de VES om advies had gevraagd, reageerde dat hij Getrouws verzoek vooralsnog niet aanmerkt als inmenging in een opsporingsonderzoek. "Uw conclusie dat de VES geen objectief advies kan verschaffen ... wordt door mij niet gedeeld," aldus Panday. De VES zelf reageerde door te zeggen dat ze altijd kritisch is, ongeacht welke regering het land bestuurt.

Oppositiepartijen, vakbonden en maatschappelijke partijen verwijten de NDP dat ze de initiatiefwet indient om Hoefdraad tegen strafvervolging te beschermen. Daarnaast vrezen ze dat de regering een jaar voor de verkiezingen ongelimiteerd geld zal gaan lenen waarmee verkiezingsstunts worden geleverd en stemmen worden gekocht. Er wordt eenzelfde situatie voorzien als tijdens de regering van Jules Wijdenbosch (1996-2000). Diens regering eindigde na massale, langdurige protesten. Hij had de staatsschuld zo hoog op laten lopen dat de Surinaamse economie daarna in een crisis raakte. De organisaties verwachten niet dat het bij deze demonstratie blijft.

Update 1 november

De Nationale Assemblée bracht de initiatiefwet op 1 november in stemming. Hiervoor kwamen leden speciaal terug naar Paramaribo. Met een meerderheid van 26 stemmen werd de wet aangenomen. 11 leden stemden tegen. Bij een plenaire zitting bestaat het parlement uit 51 leden.[1][2]

Gerelateerd

[bewerken]